Se întâmplă frecvent ca presa să preia și să publice informații și declarații ale unor persoane, difuzate în cadrul transmisiunilor LIVE sau emisiunilor televizate, după care să se trezească cu cereri de chemare în judecată privind lezarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Când anume mass-media poartă responsabilitate și când nu este responsabilă pentru difuzarea informației preluate? Răspundem într-o nouă ediție în format video a rubricii „Juristul Presei”.
Rubrica a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.
Rubrica Juristul Presei reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.
Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Actuala situație din Ucraina a venit cu noi provocări pentru mass-media, inclusiv cea din Republica Moldova. Mulți dintre jurnaliștii activi din țara noastră nu au încă experiența reflectării unei astfel de crize ce ține de securitatea în regiune.
Recent, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat Studiul de necesități ale instituțiilor mass-media din Republica Moldova. Citit printre rânduri, acest studiu arată nu doar necesitățile presei, ci nuanțează și câteva probleme. Una din aceste probleme ține de nerespectarea deontologiei... Detalii »
Promisiunea autorităților de a oferi jurnaliștilor acces gratuit la registrele publice ale statului se lasă așteptată. Inițiativa din toamna anului 2019 așa și nu a devenit realitate și chiar dacă noua guvernare susține că subiectul este pe agendă, nu este clar la ce etapă se află lucrul asupra... Detalii »
Comunicarea defectuoasă a autorităților din domeniul Sănătății cu mass-media, restricționarea accesului la informație, atacuri verbale la adresa presei și retrageri-surpriză ale jurnaliștilor de la unele posturi TV – de toate au marcat mass-media din Republica Moldova în 2021. Într-o retrospectivă... Detalii »
Despre faptul că jurnaliștii ar trebui să aibă acces gratuit la mai multe baze de date gestionate de stat se discută de mulți ani. Recent, reprezentanții Guvernului au anunțat că subiectul a revenit pe ordinea de zi a autorităților. La modul practic, nu se știe când așteptarea multor jurnaliști, în... Detalii »