Fact-checkingul pe politicile și pe declarațiile publice este unul dintre instrumentele prin care pot fi responsabilizați decidenții politici. Factual.ro este prima platformă de acest fel din România și, momentan, singura dedicată exclusiv și constant fact-checkingului politic. Echipa platformei ia la puricat declarații din varii domenii ale politicienilor, si nu numai.
În căutarea adevărului din spatele declarațiilor este folosită expertiza cumulată a echipei: „știm ce rapoarte să citim, știm care sunt sursele relevante și știm cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul tuturor”. Proiectul a fost fondat de un grup de ONG-iști, corporatiști, antreprenori și consultanți politici interesați de bună guvernare. Din august 2014, proiectul e implementat de Asociația Funky Citizens.
Cum funcționează și care este metodologia Factual.ro? Aflați dintr-un nou atelier online - „Fact-checkingul politic, instrumentul care face guvernarea mai responsabilă” - lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Elena Calistru, președinta și cofondatoarea Funky Citizens, explică pas cu pas cum trebuie făcut fact-checkingul politic.
Partea 1. Instrumentele platformei Factual.ro
Partea 2. Cum faci fact-checking politic? Metoda Factual.ro
Partea 3. Exemple din politica din România
Partea 4. Fact-checkingul politic în alegeri
Realizarea acestui atelier online a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Actuala situație din Ucraina a venit cu noi provocări pentru mass-media, inclusiv cea din Republica Moldova. Mulți dintre jurnaliștii activi din țara noastră nu au încă experiența reflectării unei astfel de crize ce ține de securitatea în regiune.
Recent, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat Studiul de necesități ale instituțiilor mass-media din Republica Moldova. Citit printre rânduri, acest studiu arată nu doar necesitățile presei, ci nuanțează și câteva probleme. Una din aceste probleme ține de nerespectarea deontologiei... Detalii »
Promisiunea autorităților de a oferi jurnaliștilor acces gratuit la registrele publice ale statului se lasă așteptată. Inițiativa din toamna anului 2019 așa și nu a devenit realitate și chiar dacă noua guvernare susține că subiectul este pe agendă, nu este clar la ce etapă se află lucrul asupra... Detalii »
Comunicarea defectuoasă a autorităților din domeniul Sănătății cu mass-media, restricționarea accesului la informație, atacuri verbale la adresa presei și retrageri-surpriză ale jurnaliștilor de la unele posturi TV – de toate au marcat mass-media din Republica Moldova în 2021. Într-o retrospectivă... Detalii »
Despre faptul că jurnaliștii ar trebui să aibă acces gratuit la mai multe baze de date gestionate de stat se discută de mulți ani. Recent, reprezentanții Guvernului au anunțat că subiectul a revenit pe ordinea de zi a autorităților. La modul practic, nu se știe când așteptarea multor jurnaliști, în... Detalii »