Eşti aici

Vizite de studiu în trei țări membre ale UE pentru 15 jurnaliști din Moldova

19 Noiembrie 2014
2316 afişări
Ungaria, România și Cehia au fost vizitate de un grup de jurnaliști din Moldova, în perioada 9-13 noiembrie 2014. Vizitele de studiu au fost organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.

Jurnaliștii de la 13 instituții media-ziare, posturi de radio, TV și on-line, precum și freelanceri din diverse localități ale Republicii Moldova au mers în grupuri de câte cinci persoane în orașele Praga, București și respectiv, Budapesta, unde s-au întâlnit cu mai mulți jurnaliști, analiști politici, economiști și reprezentanți ai instituțiilor europene. Vizitele au facilitat schimbul de experiență și de tehnici privind mediatizarea subiectelor ce țin de UE, a valorilor europene și rolul mass-media în procesul de integrare în comunitatea europeană a țării noastre.

La revenire, participanții au remarcat utilitatea organizării unor asemenea activități pentru jurnaliști, mai ales pe subiecte actuale și relevante, precum integrarea europeană.

Victor Ursu, reporter la portalul deschide.md, care a vizitat Praga a menționat: „Vizita a fost extrem de utilă, în condițiile în care experiența Cehiei în procesul de integrare în UE a adus schimbări în bine pentru populație. Este vorba de eficientizarea instituțiilor statului în serviciul cetățeanului, de crearea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea business-ului, fonduri europene structurale.”

Svetlana Coropcean, reporteră la ziarul Jurnal de Chișinău, a mers împreună cu alți patru jurnaliști la București. Ea a subliniat faptul că a învățat multe lucruri despre ce înseamnă integrarea europeană și cum este aceasta percepută de societate și reflectată în mass-media. ”Aderarea la UE i-a adus mai multe avantaje României, printre care creşterea economică, implementarea standardelor europene de calitate. Cetăţeanul din Moldova trebuie să înţeleagă că i s-au inoculat o serie de mituri false şi chiar stupide despre UE, printre care, "pierderea suveranităţii RM daca aderă la UE", interzicerea tăierii porcului, producătorii locali nu vor face faţă standardelor europene, respectiv nu vor avea pieţe de desfacere. Pentru omul de rând e important să înţeleagă că UE înseamnă în primul rând calitate: a aerului pe care îl respirăm, a apei pe care o consumăm, a produselor de pe piață care nu corespund standardelor calității”, a adăugat S. Coropcean.

Natalia Scurtul, freelancer, Tiraspol, după călătoria în Ungaria, a afirmat că: “Astfel de vizite sunt extrem de utile, ne dau posibilitatea să comunicăm cu colegi din breasla jurnalistică din țări care au trecut printr-o etapă care a durat ani de zile de schimbări democratice în cadrul UE. A fost interesant să aflu de la oamenii simpli cât de ușor sau complicat a fost pentru țara lor procesul de integrare europeană”.

Ca urmare a vizitei de studiu, mai multe materiale despre integrarea europeană a R. Moldova vor fi realizate și publicate de cei 15 jurnaliști, beneficiari ai proiectului.

Vizitele de studiu au fost organizate în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI. 
Organizarea vizitelor de studiu a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.