Eşti aici

World Press Photo 2018, categoria Sport, Singles: Imagini cât o mie de cuvinte

12 Decembrie 2018
1068 de afişări
Categoria Sport nu a rămas în afara atenției nici în cadrul ediției 2018 a prestigioasei expoziții fotografice World Press Photo, care se află la Chișinău pentru a doua oară consecutiv.
 
Premiul I la această categorie i-a revenit fotografului englez, Oliver Scarff, pentru fotografia „Royal Shrovetide Football”, realizată pentru Agenția France-Presse.


 
Istoria fotografiei: Membri ai echipelor adverse Up’ards și Down’ards se încaieră pentru minge în timpul meciului istoric anual de fotbal Royal Shrovetide, din Derbyshire, UK. Meciul se joacă între sute de participanți în două etape timp de opt ore, în Marțea Confesiunii și Miercurea Cenușie (ziua care precedă și cea care marchează începutul Postului Paștelui).
 
Cele două echipe se stabilesc luând în considerare pe care parte a râului Henmore s-au născut jucătorii: Up’ards vin de la nord de râu; Down’ards, de la sud. Jucătorii înscriu goluri lovind mingea de trei ori de pietrele de moară priponite în piloni la distanță de trei mile unele de celelalte. Există foarte puține reguli dincolo de o stipulare istorică, potrivit căreia jucătorii nu-și pot ucide adversarii, și regula mai nouă care spune că mingea nu poate fi transportată în sacoșe, rucsacuri sau în autovehicule. Se crede că fotbalul Royal Shrovetide se joacă în Ashbourne din secolul al 17-lea.
 
 
De premiul II la această categorie s-a învrednicit Stephen McCarthy din Irlanda. Fotografia intitulată Steaming Scrum a fost realizată pentru Sportsfile.


 
Istoria fotografiei: Leii Britanici și Irlandezi și maorii All Blacks în timpul unui meci la Stadionul Internațional Rotorua, din Rotorua, Noua Zeelandă.
 
Toți jucătorii din echipa maoră All Blacks trebuie să aibă o whakapapa (genealogie) maoră confirmată. Leii Britanici și Irlandezi este o echipă formată în fiecare an de jucători din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda, selectați de antrenorul turneului. Echipajul merge în turneu în fiecare an în una din cele trei mari națiuni ale Uniunii de rugby din emisfera sudică: Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud. Meciul de la Rotorua s-a desfășurat în condiții de umezeală și s-a încheiat cu un scor de 10-32 pentru Lei.
 
 
Fotografia intitulată „Marathon des Sables” a obținut premiul III la categoria Sport, Singles. Aceasta a fost realizată de fotograful francez, Erik Sampers.


 
Istoria fotografiei: Participanții pornesc într-o cursă cronometrată la Maratonul Nisipului, în deșertul Sahara, la sudul Marocului.
 
Maratonul Nisipului este o cursă de peste 250 de kilometri la temperaturi de până la 50°C. Participanții, care aleargă sau merg, trebuie să-și care propriile rucsacuri cu hrană, echipament de dormit și alte lucruri necesare. Maratonul se derulează în șase etape, pe durata a șapte zile, faza cea mai lungă având peste 80 de kilometri. Primul Maraton al Nisipului a avut loc în 1986, cu 186 de competitori. Evenimentul atrage peste 1000 de participanți din 50 de țări.
 
Expoziția World Press Photo poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 12 decembrie 2018, inclusiv.
Evenimentul este organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.