Eşti aici

Buletin Legislativ Nr.94

BULETIN LEGISLATIV nr. 94
Ianuarie - Februarie 2019

 

CJI oferă asistenţă juridică gratuită jurnaliştilor şi organizaţiilor mass-media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie și alte aspecte ale legislaţiei mass-media. Consultațiile juridice sunt oferite în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova" (MEDIA-M), realizat de CJI și Internews, cu susținerea financiară a USAID. Pentru a beneficia de serviciile juridice oferite de CJI, vă rugăm să o contactaţi pe Zinaida Gheața - tel: (+373 22) 213 652, mobil: (+373) 68406998, e-mail: mlu@ijc.md
 
NOUTĂȚI LEGISLATIVE ÎN DOMENIUL LIBERTĂŢII DE EXPRIMARE ŞI DREPTULUI LA INFORMARE


 
  • Cele mai importante decizii ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului
Decizia nr. 1/1 din 02.01.2019
Cu privire la examinarea declarațiilor privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare și referendumul republican din 24 februarie 2019 de către instituțiile audiovizualului din Republica Moldova

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat posturile de televiziune 10 TV, Gold TV și Radio 7 cu avertizare publică pentru nerespectarea Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare și la referendumul republican din 24 februarie 2019 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, precum și a Codului serviciilor media audiovizuale și a Codului Electoral.

Decizia nr. 3/5 din 11.01.2019
Cu privire la examinarea cererii de suspendare a licenței de emisie „MEDIAMAXTV” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Impact TV”

CA a admis cererea Mediamax TV SRL, fondatoare a postului de televiziune Impact TV, de suspendare a licenței de emisie pe un termen de șase luni. Compania a invocat probleme financiare. După expirarea acestui termen, Mediamax TV SRL are obligația de a informa CA despre reluarea emisiei.

Decizia nr. 4/7 din 14.01.2019
Cu privire la examinarea rezultatelor monitorizării posturilor de televiziune: „JurnalTV” și „TVC 21”, urmare a contestației Partidului Democrat din Moldova

La 9 ianuarie, reprezentanții PDM au depus o contestație la CA în care se menționa că Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Blocului electoral ACUM, au participat în cadrul unor emisiuni de la posturile Jurnal TV și TVC 21 în ziua înregistrării în calitate de concurenți electorali. PDM a argumentat că astfel au fost încălcate prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, precum și cele ale Codului Electoral. TVC 21 a fost sancționat cu avertizare publică și obligat să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei de cel puțin trei ori, în orele de maximă audiență. În decizie nu există mențiuni despre vreo sancțiune aplicată postului Jurnal TV.

Decizia nr. 6/18 din 28.01.2019
Cu privire la anunțarea Concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”

Consiliul Audiovizualului a anunțat concursul pentru ocuparea celor trei funcții vacante de membru al Consiliului de Supraveghere al furnizorului public național de servicii media Compania Teleradio-Moldova. Cei trei membri urmează să fie aleși pentru un mandat de șase ani. Perioada de depunere a dosarelor este 1 februarie 2019 – 4 martie 2019.

Decizia nr. 8/26 din 08.02.2019
Cu privire la examinarea rezultatelor monitorizării postului de televiziune „Jurnal TV”, urmare a contestației Partidului Democrat din Moldova

La 4 februarie, PDM a depus o contestație la CA în care se menționa că Jurnal TV a încălcat declarația privind politica editorială de reflectare a campaniei electorale, pe care reprezentanții postului au depus-o la CA. Cu toate acestea, în cadrul emisiunii „60 de minute cu Vasile Năstase” din 1 februarie 2019, a fost invitat doar candidatul de la Blocul electoral „Acum Platforma DA și PAS”. PDM a invocat faptul că Jurnal TV a încălcat prevederile art. 13 alin (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale. Membrii CA au admis contestația PDM și au sancționat cu amendă în mărime de 5000 de lei postul Jurnal TV. Totodată, membrii CA au dispus difuzarea textului sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii de cel puțin trei ori, în orele de maximă audiență.

Decizia nr. 10/32 din 21.02.2019
Cu privire la retragerea licenței de emisie eliberată „VERTAMAR” SRL pentru postul de televiziune „VTV”

Membrii CA au acceptat cererea de retragere a licenței de emisie eliberată firmei Vertamar SRL pentru postul de televiziune VTV. Compania a depus cererea din proprie inițiativă. Prin aceeași decizie a CA, licența a fost declarată nevalabilă, iar reprezentanții Vertamar SRL au fost obligați ca în termen de zece zile lucrătoare să depună originalul documentului la sediul Consiliului.

Mai mutle decizii ale CA pot fi accesate aici.
 
  • Jurisprudenţa Curţii Europene privind Apărarea Drepturilor Omului
Hotărârea CEDO pe cauza KHADIJA ISMAYILOVA vs. AZERBAIJAN (cererea nr. 65286/13 și 57270/14 )
Reclamanta, Khadija Ismailova, este jurnalistă de investigație care a publicat anchete privind acte de corupție în care ar fi fost implicați președintele Azerbaidjanului și familia acestuia. În 2012, ea a primit o scrisoare de amenințare prin care i se cerea să-și înceteze activitatea. Persoane necunoscute au instalat camere ascunse în apartamentul său, fiind înregistrate imagini cu caracter intim, care ulterior au fost publicate pe internet. Mai mult, au fost dezvăluite detalii personale sensibile, cum ar fi numele și adresele mai multor persoane apropiate. Jurnalista a depus o plângere la poliție, dar autoritățile au refuzat să întreprindă măsuri. Din contra, acestea susțineau că reclamanta și avocata sa au difuzat informații false în media. Reclamanta s-a plâns Curții invocând faptul că i-a fost încălcat dreptul la viață privată (articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului), precum și cel la libertatea de exprimare (articolul 10). Curtea a constatat că autoritățile din Azerbaidjan ar fi trebuit să întreprindă măsuri de protecție a libertății de exprimare în cazul jurnaliștilor. Deși, aparent, autoritățile au pornit o anchetă penală, au existat deficiențe și tergiversări semnificative în acest proces, contrar spiritului unui mediu protector pentru jurnaliști.
 
 
  • Declarațiile CJI
23.01.2019 / Organizațiile de media condamnă abuzurile din partea unor persoane afiliate primarului de la Orhei Ilan Șor, care au interzis echipei de filmare a Jurnal TV să participe la ședința din 21 ianuarie a Consiliului Municipal, eveniment de interes public, ce se desfășura în sediul acestei instituții. Detalii aici.

13.02.2019 / Organizațiile neguvernamentale de media condamnă bruscarea echipei de filmare a Jurnal TV de către judecătorul Serghei Lazari. Astfel, în timp ce se afla la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru a reflecta ședința de judecată în dosarul Domnicăi Manole, prezența echipei Jurnal TV l-a nemulțumit pe Serghei Lazari, unul dintre judecătorii care examinează dosarul. Detalii aici.

15.02.2019 / Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către toți concurenții electorali, înregistrați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent, dar și către simpatizanții acestora să adopte o atitudine respectuoasă față de jurnaliști și instituțiile de presă și să nu admită abuzuri în raport cu reprezentanții mass-media. Detalii aici.

20.02.2019 / Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de agresare și intimidare a cameramanului de la BTV, o televiziune privată de la Bălți, care a fost lovit de o mașină ce ar aparține candidatului la funcția de deputat din partea Partidului Democrat din Moldova pe circumscripția uninominală nr. 9, primarul satului Sadovoe, Serghei Buzurnîi. Detalii aici.

22.02.2019 / Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de intimidare și amenințare a echipei de filmare a Jurnal TV de către proprietarul unui local de alimentație publică din Sângera. Detalii aici.

26.02.2019 / Organizațiile de media sunt îngrijorate de intimidarea jurnaliștilor de la „Reporter de Gardă” (proiectul video al Ziarului de Gardă) de către persoane care asigurau paza la concertul organizat de Partidul Politic ”Șor”, în seara zilei de 23 februarie și cer Ministerului de Interne să investigheze cazul. Detalii aici.

Declarațiile CJI sunt susținute și de alte organizații de media: Asociația Presei Independent, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces - Info” și RISE Moldova.

 
  • Juristul Presei
Cum aflăm datele de contact ale unui site anonim? Detalii aici.

Ce taxe de stat trebuie să achităm pentru cererea de chemare în judecată privind dezmințirea? Detalii aici.

Cum poți schimba forma de proprietate a unei întreprinderi în doar trei pași. Detalii aici.

Cum deschizi o agenție de publicitate? Detalii aici.

Cum putem beneficia de Legea 2% ? Detalii aici.

Cum să acționați în cazul furtului de identitate pe rețelele de socializare? Detalii aici.

Poate pretinde cineva să „verifice” materialul unui jurnalist înainte de publicare? Detalii aici.

Ce norme trebuie să respectăm la instalarea camerelor de supraveghere? Detalii aici.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă și de a le oferi soluții juridice la problemele cu care se confruntă. Materialele publicate anterior le puteți găsi aici.

 
 
  • Reprezentare în instanța de judecată oferită gratuit de CJI
 
19.02.2019 / Jurnaliștii RISE Moldova au solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să le ofere acces la declarațiile de avere ale candidaților la alegerile parlamentare, în varianta originală, însă au fost refuzați pe motiv că acestea ar conține date cu caracter personal. Instituția intenționează să se adreseze în instanța de judecată pentru a obține de la CEC informația solicitată. Detalii aici.
26.02.2019 / Judecătoria Orhei a anulat, la 26 februarie 2019, ordonanțele privind începerea procedurii contravenționale, inițiate de Procuratura din Rezina în cazul lui Victor Sofroni, fondator al săptămânalului independent „Cuvântul” din or. Rezina și director al postului Impuls TV din or. Șoldănești. Detalii aici.
 
 
Pentru a vedea numerele anterioare ale buletinelor legislative accesați aici.
Pentru a vedea varianta în limba rusă a buletinului, accesaţi aici
Facebook
Twitter
Website
 

Realizarea buletinului legislativ este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american din intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.