Eşti aici

Mediacritica

Pe 21 decembrie 2015, înainte ca Preşedintele Republicii Moldova, Dl Nicolae Timofti, să facă nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru, ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit a postat un mesaj pe pagina de Facebook a Ambasadei în care se întreba, retoric, dacă în criza politică din Republica Moldova cineva se mai gândește la oamenii de rând. „O mulțime de evenimente s-au produs astăzi. Mă întreb dacă cineva se gândește la ceea ce-și dorește poporul moldovean? Democrația înseamnă să reprezinți cu adevărat voința şi dorinţa poporului. Într-o democrație, cetățenii sunt reprezentați cu adevărat; liderii trebuie să servească țării lor și cetățenilor lor, și nu invers. Să sperăm că spiritul sărbătorilor va prevala și în acțiunile liderilor”, scria James Pettit.
Total views: 45,578
Potrivit afirmaţiilor ziarului din Federaţia Rusă „Nezavisimaia gazeta”, într-un articol publicat pe 30 noiembrie 2015, „Ucraina provoacă război în Transnistria pentru a apăra Odesa”. Întrucât în Republica Moldova în prezent nu are cine lua decizii, menționează autoarea articolului Svetlana Gamova, inițiativa va aparține Kievului. „La putere în Ucraina există un partid al războiului, care va încerca, dacă nu va reuși în Est, să-și ia revanșa în Vest, de aceea nu este exclus ca diferendul transnistrean să fie reanimat”, a explicat pentru „Nezavisimaia gazeta” directorul științific al Forumului germano-rus Alexandr Rar.
Total views: 25,126

Pe 29 iunie 2016 raportorul special ONU pentru drepturile minorităților, Rita Izsák-Ndiaye, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă constatările preliminare după vizita întreprinsă în Republica Moldova. În aceeaşi zi, portalul Sputnik.md, filiala moldovenească a agenției ruseşti, a difuzat o ştire cu titlul: „La ONU au pledat împotriva închiderii şcolilor din Moldova”.

Total views: 24,242

La 2 martie 2016, Guvernul Republicii Moldova a avizat un proiect de amendare a cadrului legal de reglementare a procedurii de acordare a azilului. În ajunul acestei şedinţe, pe 1 martie, portalul Actualitati.md, la rubrica „Analitica”, a publicat articolul „Moldova se va transforma într-un ghetto pentru migranţi?”, cu subtitlul „Guvernul este pregătit să examineze un proiect de lege care le va deschide uşile în ţara noastră refugiaţilor din Europa”. [SF refugiati] Materialul a fost preluat în aceeaşi zi de Point.md, cu titlul puţin schimbat: „Moldova se poate transforma în ghetto pentru migranţi”. A dispărut semnul de întrebare din titlu şi precizarea că articolul este unul de opinie.

Total views: 2,543

Context: La 11 martie curent, la Palatul Republicii din capitală a avut loc tradiționala Adunare Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia au fost făcute totalurile activității sistemului judecătoresc în anul 2015 și au fost punctate problemele din domeniu. Cu discursuri despre provocările din sector au venit președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, și unii judecători. Fiind un eveniment anual și pornind de la faptul că Republica Moldova, în ultimul timp, a fost frecvent criticată pentru corupția din sistemul judiciar și lipsa de progrese în evoluția reformelor din sector, acest subiect a fost unul de interes public major.

Total views: 2,903

La 22 februarie 2016 Judecătoria sectorului Râșcani din municipiul Chișinău i-a eliberat din arest în izolator și i-a plasat în arest la domiciliu, sub „garanția deputaților socialiști”, pe șase participanți la un protest organizat în luna septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale, între care și fostul deputat Grigore Petrenco.

Total views: 2,391