Eşti aici

Președintele CSJ, Mihai Poalelungi, vrea pedepsirea calomniei

10 Septembrie 2013
1657 de afişări

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a declarat, într-un interviu pentru portalul MoldovaCurată.md că va promova ideea responsabilității penale pentru calomnie. "Să nu se supere jurnaliștii pe mine, dar eu voi face tot posibilul pentru a promova ideea ca în Codul Penal al Republicii Moldova să fie instituită din nou norma penală pentru calomnie", a spus acesta. El a dat exemplul altui stat european: "Îmi place să dau exemplul Germaniei, țara democratică în care îmi place totul. (...) Acolo există vreo cinci sau șase articole penale ce vizează calomnia, injuria, defăimarea. De ce într-o țară cu o înaltă democrație există astfel de prevederi, iar la noi nu?", a arătat Poalelungi.

Reacția președintelui CSJ vine în urma publicării în presă a unor acuzații conform cărora și-ar fi protejat nepoții care făceau trafic de droguri. Ulterior, jurnaliștii au scris despre un credit de cinci milioane de lei pe care judecătorul l-ar fi luat de la Victoriabank.

"Am fost infectat cândva de hepatită și am fost în stare gravă. În acel timp, medicul m-a sfătuit să plec pentru transplant în Italia. Aveam nevoie de bani și de aceea am împrumutat de la bancă. Din fericire, nu a mai fost nevoie de transplant. Sincer să vă spun, când îndeplineam declarația de avere am bănuit că voi intra într-o daravelă cu acești 500 de mii de lei. Îmi pare rău că presa a preluat această informație despre cele cinci milioane de lei fără a o verifica sau măcar a-mi solicita opinia", a explicat președintele CSJ. Citiți interviul integral pe site-ul moldovacurata.md.

Calomnia, defăimarea și insulta au fost scoase din Codul Penal al Moldovei în 2005, într-o încercare de a alinia legislația la standardele europene. În prezent, articolul 16 al Codului Civil include totuși anumite prevederi legate de defăimare ce ar putea influența mărimea compensațiilor financiare pentru daune morale în cadrul proceselor.

sursa foto: Totul.md