Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România a avizat favorabil, marți, un memorandum al Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român numit "Negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici", informează Mediafax. Potrivit acestui proiect de acord, care urmează să fie semnat de guvernele celor două state, programele televiziunii Moldova 1 ar urma să fie retransmise de cabliștii români în urma unei propuneri a oficialilor moldoveni. Acordul prevede și condițiile în care programele TVR vor fi transmise în Republica Moldova.
Reprezentanții ministerelor de Afaceri Externe din România și Moldova au finalizat negocierile și urmează să stabilească data pentru semnarea acordului. Această dată nu a fost făcută publică, însă este vorba despre "perioada următoare", au declarat oficiali ai Ministerului român al Afacerilor Externe, miercuri, pentru Media Azi. Aceștia au precizat că ziua de joi, vehiculată în presa din Moldova drept ziua semnării documentului, nu a fost confirmată oficial.
Potrivit Direcției mass-media și relații cu publicul a Ministerului de Afaceri Externe și Integrare Europeană al Republicii Moldova, o delegație formată din reprezentanți ai acestui minister și ai Ministerului Justiției a mers deja la București pentru a încheia negocierile. Radio Europa Liberă a anunțat că din delegație face parte și ministrul Justiției, Oleg Efrim, care a declarat că "suntem gata să semnăm (n.r. acordul), ceea ce se va întțmpla cel mai degrabă mâine (n.r. joi)". La rândul său, site-ul TVR 1 a anunțat că "documentul va fi semnat joi, iar evenimentul va fi transmis, în direct, de Televiziunea Română".
Conform agendei MAE român, viceministrul Afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri, se va întâlni joi, la ora 12.15 cu ministrul afacerilor externe român, Titus Corlăţean. Ulterior, la ora 15.00, Valeriu Chiveri se va întâlni cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu pentru "consultări". Reuniunea va fi urmată de declarații de presă la București.
Documentul citat miercuri de Mediafax arată că, în 17 iulie, la Chișinău au avut loc discuții între adjuncții ministerelor Afacerilor Externe privind unele divergențe legate de revenirea televiziunii publice române (TVR) în Moldova și de soluționarea litigiului la CEDO în cauza Societatea Română de Televiziune contra Republicii Moldova. Oficialii moldoveni au propus, pentru avansarea negocierilor pe cale amiabilă, preluarea de către operatorii de cablu din România a postului Moldova 1, ca formă "de blocare a unor pretenţii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv în Republica Moldova", arată Mediafax, citând din memorandum.
CNA a amintit că, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului din România, televiziunea Moldova 1 "poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situaţia în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional".
În prezent, programele Republicii Moldova pot fi retransmise în România fără autorizație, însă cabliștii nu sunt obligați să le preia. "În consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe, consultând Societatea Română de Televiziune, a redactat un proiect de acord la nivel guvernamental, care include, în regim de reciprocitate, prevederi echivalente privind retransmiterea în România a serviciilor de programe ale societăţii de televiziune din Republica Moldova (Instituţia publică naţională a audiovizualului Compania 'Teleradio-Moldova') şi în Republica Moldova a serviciilor de programe ale SRTv", se mai arată în memorandumul citat de Mediafax.
Acordus propus pentru semnare între România și Republica Moldova se numește "Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici" şi cuprinde şapte articole. Acestea arată că România şi Moldova își vor garanta reciproc libertatea de recepție și de retransmitere, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fără a impune nicio condiţie, fără licenţă sau autorizare prealabilă.
De asemenea, distribuitorii care retransmit programe prin rețele de comunicații electronice vor include gratuit în ofertele lor și serviciile de programe ale radiodifuzorilor publici, "aşa cum sunt ele notificate autorităţilor de reglementare în domeniul programelor audiovizuale din statele părţilor şi sub rezerva deţinerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor părţi", prevede acordul, care se încheie pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii automate pe încă 10 ani dacă niciuna din părți nu va comunica, cel puțin șase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, că dorește încetarea acestuia.
Premierul român Victor Ponta a declarat, la sfârșitul lunii august, că speră ca problema emisiei la Chişinău a televiziunii publice românești să fie rezolvată în două-trei săptămâni. El a mai spus că între două ţări prietene nu trebuie să existe niciun litigiu, referindu-se la cazul de la CEDO. În momentul în care guvernele semnează acordul, televiziunea publică Moldova 1 va intra în lista posturilor "must-carry", care trebuie retransmise obligatoriu în 2013 de toţi cabliştii din România, conform articolului 82 din Legea română a audiovizualului.
sursa foto: www.trm.md