Eşti aici

Mihai Poalelungi despre reincriminarea calomniei: "Nu voi întreprinde nicio acțiune; a fost opinia mea"

17 Septembrie 2013
1449 de afişări

Preşedintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a declarat, marți, că nu va întreprinde nicio acţiune în privința reintroducerii pedepsei penale pentru calomnie, notează Unimedia.md. Întrebat de jurnalişti ce măsuri va lua pentru a reincrimina calomnia, Poalelungi a răspuns: „Nu voi întreprinde nicio acțiune. Aceasta a fost opinia mea. A fost o părere făcută în baza practicii europene”.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, a declarat și el, tot marți, după audieri în Parlament, că nu este de acord cu declarațiile anterioare ale lui președintelui CSJ. Lucinschi a afirmat că este adeptul ideii de formare a unui organ de autoreglementare a mass-mediei. „Nici un politician sau judecător, nici alte persoane nu au dreptul să învinuiască sau să utilizeze nişte pârghii pentru influenţa sau a presa mass-media”, a declarat Lucinschi. Totodată, preşedintele comisiei parlamentare a arătat că, în Uniunea Europeană, ţările care practică răspunderea penală pentru calomnie nu sunt privite cu ochi buni de comunitatea europenă.

În urmă cu o săptămână, Mihai Poalelungi, a declarat într-un interviu pentru portalul MoldovaCurată.md că va face tot posibilul ca în Codul Penal să fie reintrodusă pedeapsa pentru calomnie. Reacția sa a fost cauzată de o serie de articole apărute în presă, conform cărora acesta și-ar fi protejat nepoții care fac trafic de droguri. Ulterior, jurnaliștii au scris și despre un împrumut de 5 milioane de lei pe care judecătorul l-ar fi luat de la Victoriabank.

ONG-urile de media au condamnat intenţia președintelui CSJ şi au publicat o declaraţie comună în care au criticat afirmațiile acestuia. Acestea au calificat vorbele lui Poalelungi drept o tentativă de exercitare de presiune asupra jurnaliştilor, fapt ce poate duce la îngrădirea libertăţii de exprimare. Reprezentanții societății civile au arătat că standardele internaţionale converg în direcţia depenalizării calomniei.

Pedeapsa pentru calomnie a fost exclusă din Codul Penal al Moldovei în 2005, într-o încercare de a alinia țara la standardele europene.

sursa foto: www.timpul.md