Eşti aici

Centrul de Investigații Jurnalistice lansează o campanie pentru șanse egale

20 Septembrie 2013
2818 afişări

Centrul de Investigaţii Jurnalistice lansează o campanie de informare şi sensibilizare a populației numită „Jurnaliştii pentru şanse egale şi diversitate”. Anunţul a fost făcut, miercuri, la o şedinţă comună a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie şi Coaliţiei Nedescriminare, unde s-au discutat şi mai multe probleme legate de funcţionarea Coaliţiei.

Reprezentanții centrului au elaborat şi un Cod de Principii deontologice în realizarea subiectelor despre discriminare în media. La scrierea lui au fost utilizate Codul deontologic al Jurnaliştilor şi alte practici din ţările vecine.

Totodată, reporterii care activează într-o instituţie media pot depune cereri pentru finanţarea proiectelor de investigaţii jurnalistice pe subiecte legate de discriminare. Pentru a obţine suport în realizarea investigaţiei, jurnalistul trebuie să prezinte un proiect de investigaţie, în care va menţiona motivaţia privind tema aleasă şi etapele realizării acesteia. Propunerile pot fi depuse la Centrul de Investigații Jurnalistice (http://www.investigatii.md).

În acelaşi timp, în cadrul şedinţei s-a discutat despre primii paşi în implementarea Legii privind egalitatea de şanse împreună cu Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării. Preşedintele Consiliului anti-discriminare, Oxana Gumenaia, a menţionat că instituţia pe care o reprezintă şi-a început activitatea în urmă cu trei luni și nu este funcţională, având doar un sediu.

Gumenaia a subliniat că membrii Consiliului sunt în căutare de jurişti care să examineze petiţiile cetăţenilor. În competenţa Consiliului intră analizarea plângerilor cetăţenilor în situații de discriminare şi eliberarea unei analize care să confirme faptul că discriminarea, care ulterior poate ajunge în instanţa de judecată, a avut loc. Aceștia nu vor putea, însă, să aplice sancţiuni, a menţionat unul din membrii Consiliului, Ian Feldman.