Eşti aici

Agențiile de publicitate care aparțin politicienilor moldoveni – în topul întreprinderilor de acest profil

19 Ianuarie 2015
3749 de afişări
Agențiile de publicitate care aparțin politicienilor moldoveni ocupă primele locuri în ratingul întreprinderilor din domeniul activităților științifice și tehnice, potrivit Biroului Național de Statistică, citat de Moldstreet.com.

Astfel, primele în top se situează întreprinderile din domeniul publicității. Lider este ”Casa Media Plus” SRL, care deține dreptul exclusiv de vindere a spațiului publicitar pentru posturile de televiziune „Prime TV”, „2 Plus”, „Canal 3”, și „Publika TV”.

Potrivit unei cercetări a pieței de publicitate pentru anul 2013, realizată de Asociația Agențiilor de Publicitate, ”Casa Media Plus” SRL deține 48,5 % din volumul pieței de publicitate televizată.

Portalul Moldovacurata.md scria, cu referire la o investigație a publicației ”Ziarul Național”, că fondatorul ”Casa Media Plus” SRL este ”OTIV Prime Media B.V”, companie înregistrată într-o zonă off-shore. Totodată, presa a scris că proprietarul ”OTIV Prime Media B.V” ar fi liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Pe locul al patrulea în topul întreprinderilor din acest sector se situează ”Alkasar MS”, cu un volum de piață de 17,6%, mai arată datele BNS. ”Alkasar MS” este o întreprindere moldo-rusă și și-a început activitatea în Republica Moldova în 2008. Această întreprindere vinde spațiu de publicitate  posturilor de televiziune ”TV7-НТВ” și ”ТНТ Bravo”. Deputatul Partidului Liberal Democrat, Chiril Lucinschi, deține 50% din activele acestei companii. În legislatura precedentă a Parlamentului, Chiril Lucinschi a deținut funcția de președinte al Comisiei pentru mass-media.

Pe locul al cincilea în acest top este plasată agenția ”NRG MEDIA S.R.L”, al cărei fondator este Eugeniu Boico. În 2010, ”NRG MEDIA S.R.L” a semnat un contract prin care a aderat la grupul agențiilor internaționale ”Publicis” și și-a schimbat denumirea în ”Publicis Moldova”. NRG MEDIA a fost inclusă în lista celor mai mari plătitori de impozite pentru anul trecut, potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat.