Eşti aici

Amatorii de titluri senzaționale în goană după vizualizări

29 Ianuarie 2015
1363 de afişări
Din nou despre titluri exagerate, care denaturează faptele. Săptămâna curentă presa online ne-a oferit mai multe mostre de acest fel. Miercuri, 28 ianuarie, Ziarul Naţional a publicat pe site-ul său un material cu un titlu de-a dreptul apocaliptic:  ”Marele CUTREMUR este aproape. Ce trebuie să faci pentru a rămâne în viaţă”.

Materialul e despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le cunoască populația în cazul producerii unui cutremur de mare intensitate. Dar de unde au luat jurnaliştii că marele CUTREMUR este aproape? Savanții încă nu pot prevedea cutremurele, dar iată că jurnaliștii de la Ziarul Național au reușit.

Evident, afirmaţia din titlu, pe lângă faptul că produce panică, are și un scop precis: de a aduce un număr mai mare de vizualizări.
Nici UNIMEDIA nu se lasă mai prejos. Joi, 29 ianuarie, aici a fost publicată o ştire cu un titlu la fel de speculativ: ”(Video) Un tânăr din Fundul Galbenei ar putea ajunge după gratii pentru ce a făcut cu doi cai”

Un fel de ghicitoare, la care suntem invitaţi să-i căutăm răspunsul. Oare ce le-a făcut tânărul celor doi cai, de ar putea ajunge după gratii?! Aaaa, păi i-a furat, suspectul şi-a recunoscut vina. Am ghicit ghicitoarea! Dar titlul oricum nu adaugă ştirii ”misterul” pretins.
Jurnaliștii de la Realitatea.Md – vizați deja la această rubrică pentru un alt titlu nereușit, joi, 29 ianuarie, mai lansează unul: ”Doi soți au fost spulberați de o mașină în capitală! Cum s-a întâmplat”

A spulbera, conform dicționarului explicativ al limbii române, înseamnă ”a distruge, nimici, potopi, prăpădi, sfărâma, supăra, zdrobi, zvânta”. Niciunul din aceste sensuri nu se potrivește cu situația relatată în știre. Pentru că, scrie Realitatea.md, ”cei doi s-au ales cu diverse traumatisme și fracturi, fiind transportați în stare gravă la Spitalul de Urgență din capitală”. ”În stare gravă” e de asemenea un fel de a spune, pentru că jurnaliștii de la Realitatea.md nu sunt siguri nici de aceasta. Drept dovadă, ei scriu mai departe: ”Dacă se vor stabili leziuni corporale ușoare, șoferul riscă o amendă de 1.000 de lei și șase puncte de penalizare, iar dacă leziunile vor fi medii sau grave, acesta ar putea fi cercetat penal și riscă închisoare de la 3 la 7 ani”. E un exemplu cert cum un titlu greșit poate produce un lanț de erori într-o știre.

Regretăm faptul că amatorii de titluri senzaționale continuă să sfideze recomandările Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnalişti, cu privire la titluri. Iată ce prevăd aceste norme:  ”În privinţa titlurilor de ştiri: Vom da, pur și simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.