Eşti aici

Procuratura Generală a inițiat o cauză penală împotriva reporterului Deschide.md

10 Februarie 2015
2250 de afişări
Vadim Ungureanu, reporterul portalului de știri Deschide.md, este citat în calitate de bănuit într-o cauză penală inițiată de Procuratura Generală, scrie Deschide.md. Redacția susține că a primit o citație de la Direcția generală de urmărire penală a Inspectoratului General de Poliție (IGP) în care se spune că această cauză penală a fost pornită în baza articolului privind pregătirea de organizare sau conducerea unor dezordini în masă.

Jurnaliștii portalului Deschide.md spun că semnale despre pregătirea unor acțiuni din partea organelor de drept în privința reporterului au existat încă pe 25 ianuarie curent, când în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc o acțiune de protest, mediatizată pe larg de către acest site de știri.

Aceștia spun că în acea dimineață reporterul Deschide.md Vadim Ungureanu a fost telefonat și chemat la Procuratura Generală fără a i se da detalii despre scopul invitației, iar jurnalistul a refuzat să se prezinte din cauza că nu a primit o citație oficială.

Ulterior, la redacția Deschide.md a parvenit citația de la Direcția generală de urmărire penală a IGP prin care reporterul Deschide.md Vadim Ungureanu a fost citat în calitate de bănuit, într-o cauză penală inițiată de Procuratura Generală.

Ofițerii din cadrul IGP și reprezentanții Serviciului de presă au refuzat să explice detaliile din acestă cauză penală. Doar la Procuratură au fost informați că aceasta a fost pornită în urma unei sesizări.

Redacția portalului Moldova24.info și-a exprimat solidaritatea cu reporterul Vadim Ungureanu. Ei consideră că această cauza penală este o formă de intimidare a jurnaliştilor și au condamnat acțiunile procuraturii. Jurnaliștii acestui portal au îndemnat societatea civilă și reprezentanții mass-media să ia atitudine pe marginea acestui caz.

În vara anului trecut sediul redacției Deschide.md a fost percheziționat de către angajați ai MAI, iar reporterul Vadim Ungureanu a fost reținut pentru 72 de ore. Motivul reținerii, conform datelor prezentate de Inspectoratul General de Poliție, a fost șantajarea de către reporter a unei persoane cu funcție de răspundere pentru a obține informații cu caracter personal despre mai multe persoane din domeniul culturii și artei. În opinia redacției, acțiunile de atunci ale MAI au constituit o răzbunare, ca urmare a publicării unor articole de investigație despre presupuse abateri comise de către conducerea și colaboratorii MAI.

 

Sursa foto: http:noi.md