Eşti aici

Guvernul a amânat examinarea proiectului de lege privind controlul internetului

15 Octombrie 2013
1550 de afişări

Purtătorul de cuvânt al premierului, Liliana Viţu, a declarat pentru Unimedia.md că Iurie Leancă a indicat ca proiectul privind libertatea Internetului să fie scos de pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Guvernului. Potrivit Unimedia.md, documentul va reveni în Guvern abia după ce va fi discutat cu societatea civilă.

Anterior, pe site-ul Unimedia.md a apărut ştirea privind includerea în proiectul ordinei de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului a unor modificări legislative în domeniul libertăţii de exprimare pe internet.

Proiectul de lege propus de Procuratura Generală nu a fost discutat cu societatea civilă, iar portalurile de ştiri Unimedia.md şi Privesc.eu au adresat un apel public miniştrilor, prin care au cerut retragerea acestuia, argumentând că subiectul vizează activitatea internet-providerilor şi comportă riscul de cenzurare a Internetului, respectiv limitarea libertăţii de expresie.

Purtătoarea de cuvânt a premierului, Liliana Viţu, a anunţat că premierul Leancă a indicat ca acest proiect de lege să fie scos de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a cabinetului de miniştri. Proiectul va fi readus în Guvern după consultarea societăţii civile, a adăugat Viţu.

Pe antreprenorii din sfera tehnologiilor informaţionale îi nemulţumeşte obligativitatea prestatorilor de servicii de Internet să conserveze traficul, să ofere date despre utilizatorii din reţea şi să descifreze informaţia care se conţine în pachetele protocoalelor de reţea, se menţionează în articolul Unimedia.md. În acelaşi timp, blocarea site-urilor, care va fi efectuată în baza unei liste elaborate şi actualizate de către Ministerul Afacerilor Interne, poate institui cenzura în spaţiul on-line, susţin autorii articolului.

La rândul său, contactat de Media-azi.md, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru participare, Sergiu Ostaf, a anunţat că are mai multe obiecţii referitor la acest proiect, pe care le va expune mâine în cadrul unei conferinţe de presă.

Iniţiativa legislativă privind controlul spaţiului virtual a fost înaintată Guvernului de Procuratura Generală. Conform acesteia, scopul proiectului de lege este să combată infracţiunile săvârşite în spaţiul virtual.

Sursa: Unimedia.md
Sursa foto: Gov.md