Eşti aici

Proiectul pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului în atenția Comisiei parlamentare de profil

04 Martie 2015
1857 de afişări
Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a examinat, miercuri, 4 martie, Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al R.Moldova nr.260 din 27.07.2006, cu toate amendamentele acumulate până în prezent  și, cu vot unanim, a decis sa-l prezinte Biroului permanent al Parlamentului pentru a fi inclus pe ordinea de zi și discutat în lectura a doua. Membrii Comisiei au aprobat majoritatea amendamentelor, cu excepția celui care stipulează că “Companiile înregistrate în zonele off-shore nu pot fi proprietar/proprietari beneficiari ai entităților de Radiodifuziune”.

Deputata Corina Fusu (PL) a explicat de ce era important ca amendamentul în cauză să fie inclus în Codul audiovizualului. “Această prevedere funcționează deja în sistemul bancar din Republica Moldova și pentru domeniul audiovizualului ar trebui să avem aceeași abordare. Este o problemă și nu putem să ne ascundem că ea nu există. În țările care au inclus această prevedere legală (Georgia, spre ex.) lucrurile merg foarte bine. Problema este că oamenii de afaceri din R. Moldova nu vor să accepte acest lucru din motive lesne de înțeles”, a spus deputata.

În replică, deputatul Chiril Lucinschi (PLDM), unul dintre autorii proiectului de lege, a declarat că amendamentul cu privire la zona off-shore deocamdată nu poate fi aprobat pentru că acesta nu este reglementat nicidecum în legislația națională și, prin urmare, nu va putea fi pus în aplicare. “La etapa actuală există diferite tipuri de off-shore-uri: semi-off-shore, cvasi-off-shore. Pentru a fi reglementate prin legislație, trebuie amendate mai multe legi, inclusiv legea cu privire la antreprenoriat și acolo să introducem toate tipurile de off-shore-uri”, a precizat Chiril Lucinschi.

Fiind pus la vot, amendamentul a acumulat doar 5 voturi pro și 5 abtineri.

Membrii Comisiei au aprobat amendamentul privind “excluderea cuvântului “fondator” și înlocuirea acestuia cu proprietar / proprietar-beneficiar”. De asemenea, în corespundere cu acest proiect de lege, radiodifuzorii privați vor fi obligați să facă publice următoarele informații:  “denumirea, adresa și datele de contact ale administrației, lista cu numele proprietarului / proprietarilor beneficiari, inclusiv cota de participare a acestora la capitalul social, lista membrilor consiliului și / sau numele administatorului, numele realizatorilor / producătorilor de programe sau de emisiuni, semnalele postului de radio, simbolul postului de televiziune”.

În cadrul ședinței, s-a mai propus ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a legii,  “radiodifuzorii vor fi obligați să publice informațiile pe pagina web a serviciului de programe, pentru care au obținut licență de emisie și, în același termen, le va difuza Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care în termen de 15 zile trebuie să le publice pe pagina web”.

În cazul în care Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al R. Moldova va fi aprobat de deputați în sesiunea plenară, acesta urmează să intre în vigoare la 1 iunie 2015.

Precizăm că pe parcursul ultimilor doi ani Centrul pentru Jurnalism Independent a pledat consecvent pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului în așa fel încât acesta să asigure transparența proprietății mass-media, obligarea posturilor de televiziune și radio să prezinte Consiliului Coordonator al Audiovizualului informațiile despre proprietarii beneficiari. Aceste inițiative se înscriu în normele europene, care recomandă ca legislația națională să prevadă dreptul cetățeanului de a solicita acces la informaţiile despre un anumit post de televiziune sau o altă instituție media.

Vă reamintim că acest proiect de lege a fost votat de Parlament în prima lectură pe 21 iulie 2014.

 

Sursa foto: CJI