Eşti aici

Jurnalistul arestat la Tiraspol va rămâne în detenţie preventivă încă două luni

23 Martie 2015
1316 afişări
Organele de urmărire penală din regiunea transnistreană au decis, sâmbătă, 21 martie, să continue termenul de arest al jurnalistului Serghei Ilicenko pe o perioadă de două luni.  Informația a fost confirmată pentru portalul Ava.md de către fiul jurnalistului, Nicolae Ilicenko, care a mai relatat că ședința de judecată a decurs cu ușile închise.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, jurnalistul Ernest Vardanean, a regretat faptul că, din cauza poziției pe care Serghei Ilicenco a avut-o față de regimul de la Tiraspol, acesta a ajuns după gratii.

“Am pățit și eu același lucru, acum cinci ani, cu administrația de la Tiraspol. Dar, pe de altă parte, țin să menționez că persoana dată a făcut mai multe încercări de a denigra administrația lui Evghenii Șevciuk – fie cu argumente, fie fără acestea, dar, oricum, el a provocat de mai multe ori o reacție dură din partea administrației transnistrene”, a spus Vardanean, precizând că “libertatea exprimării presupune toleranța oricărei administrații față de jurnaliștii care își exprimă poziția ce diferă de poziția oficială a administrației respective”.

Totodată, în acelaşi interviu Ernest Vardanean s-a arătat îngrijorat de faptul că, începând cu anul 2013, în zona transnistreană mai multe forumuri din Internet au fost închise și, practic, nu a rămas nimeni care să critice pseudoadministrația de la Tiraspol. ”Ceea ce face acum Evghenii Șevciuk este nemaiîntâlnit pentru Transnistria – să atace anume rețeaua Internet!”, a mai spus Vardanean.

Reamintim că reprezentanții Asociației Promo-Lex, organizație ce monitorizează cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiune, au calificat  reținerea jurnalistului transnistrean drept o acțiune ilegală. Promo-Lex consideră că acuzația de „extremism” poate fi atribuită de administrația de la Tiraspol pentru a penaliza orice persoană pentru dreptul la opinie, libera exprimare, întrunire etc.

Jurnalistul și activistul social Serghei Ilicenko a fost arestat săptămâna trecută pentru ”apeluri publice și activitate extremistă”, potrivit unui comunicat de presă, difuzat de aşa-zisul comitet pentru securitatea de stat a regiunii transnistrene.

 

Sursa foto: http://gdb.rferl.org