Eşti aici

CSM a adoptat proiectul regulamentului privind relaţiile cu presa fără a definitiva consultările cu societatea civilă

22 Octombrie 2013
1085 de afişări

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat marţi, 15 octombrie, proiectul regulamentului cu privire la serviciul de informare şi relaţiile cu mass-media fără a duce la capăt consultările cu societatea civilă, aşa cum a fost stabilit anterior.

Acest fapt a fost confirmat organizaţiilor de media de către membrul CSM Anatol Ţurcanu, în cadrul conferinţei „Mass-media şi sistemul judecătoresc în Moldova: construirea încrederii reciproce, promovarea responsabilizării şi implicarea cetăţenilor”, organizate de OSCE şi Broadcasting Board of Governors (BBG) la sfârşitul săptămânii trecute.

Întrebată de ce nu a apărut ultima variantă a proiectului pe site-ul CSM înainte de adoptare, aşa cum s-a convenit la întâlnirea anterioară cu reprezentanţii societăţii civile, şefa aparatului CSM, Ioana Chironeţ, regretă că nu a reuşit să coordoneze plasarea lui. „Eu tot aşa am vrut. Am aşteptat ca să-l vedem într-un grup de lucru. Până la urmă, Preşedintele l-a ales spre aprobare", a spus Ioana Chironeţ.

În varianta în care a fost adoptat, regulamentul conţine doar recomandările primare ale reprezentanţilor societăţii civile, iar textul necesită redactare. La scurt timp după adoptarea regulamentului, membrul CSM Anatol Ţurcanu a venit cu propunerea de a introduce modificări. În acest sens, în cadrul conferinţei reprezentanţii societăţii civile au fost invitaţi de către Ţurcanu la o nouă şedinţă de lucru pentru a-şi expune părerea şi a contribui cu eventuale recomandări suplimentare.

Proiectul regulamentului cu privire la serviciul de informare şi relaţiile cu mass-media a fost propus de CSM pentru discuţii în cadrul instanţelor de judecată în iulie, însă din cauza că unele prevederi restricţionau accesul la informaţii, şi mai ales accesul presei la informaţii de interes public în anumite dosare de judecată, la începutul lunii august a avut loc o şedinţă comună la care organizaţiile societăţii civile au venit cu recomandări. La finele întrunirii a fost luată decizia ca proiectul de regulament, împreună cu modificările propuse, să fie încărcat pe website-ul CSM, iar societatea civilă să poată completa cu alte recomandări în caz de necesitate.

Anterior, organizaţiile de media au emis un apel către CSM prin care îşi exprimau îngrijorarea vis-a-vis de prevederile restrictive ale proiectului în cauză, care, adoptat în forma propusă, putea duce la o informare selectivă a presei la subiecte judiciare de interes public.