Eşti aici

Cameraman de la PRO TV, împiedicat să filmeze protestul comuniștilor

24 Octombrie 2013
1143 de afişări

Deputatul Iurie Muntean de la Partidul Comuniștilor (PCRM) și mai mulți protestatari au fost implicați într-un conflict în fața Parlamentului, joi, cu o echipă a postului PRO TV care încerca să filmeze scene din timpul întâlnirii lui Muntean cu simpatizanții PCRM. Cameramanul postului de televiziune a fost împins și agresat verbal de cei prezenți, după cum se poate observa în clipul postat pe site-ul InProfunzime.md.

Mai mulţi protestari, dar și deputatul Iurie Muntean, și-au exprimat dorința de a nu fi filmați de echipa PRO TV-ului. Imaginile video surprinse de cameraman arată cum protestatarii l-au bruscat pe acesta și i-au adresat injurii. De asemenea, Iurie Muntean s-a apropiat de el și l-a îndepărtat din zona de protest, cerându-i să nu mai filmeze. În apropierea protestatarilor se aflau și câțiva polițiști.

Contactat de Media Azi, directorul Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a spus că incidentul de joi reprezintă o încălcare a legislației. Acesta este de părere că asemenea acţiuni ar trebui să fie sancționate de autorități, având în vedere că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media este pedepsită de Codul Penal. Directorul API mai spune că, în acest caz, jurnaliştii aveau dreptul să filmeze, deoarece echipa PRO TV se afla într-un loc public. „Și mai grav este că, prin comportamentul său, deputatul de fapt incita alți simpatizanți PCRM să procedeze la fel. Din păcate, asemenea cazuri se întâmplă mai des în ultima vreme, când jurnaliștii sunt bruscați și intimidați. Ar trebui să înceapă să lucreze legea, iar persoanele care își permit așa ceva să fie pedepsite”, a menţionat Petru Macovei.

Articolul 180 prim referitor la împiedicarea intenționată a activității mass-media a fost introdus în Codul Penal în 20 aprilie.