Eşti aici

Președintele CNP, îngrijorat în legătură cu inițiativa Procuraturii de a bloca site-urile ilegale

24 Octombrie 2013
1242 de afişări

Președintele Consiliului Național de Participare (CNP), Sergiu Ostaf, și-a exprimat, săptămâna trecută, îngrijorarea în legătură cu inițiativa Procuraturii Generale de a bloca site-urile ilegale în Moldova. Ostaf a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă și a dezbaterilor publice pe această temă de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Președintele CNP consideră că proiectul de lege este ambiguu în ceea ce privește protejarea intereselor furnizorilor de servicii de internet și chiar a libertății de exprimare în mediul online.

"Prelungirea termenelor în care furnizorii de servicii de internet ar trebui să arhiveze datele de trafic online la cererea procurorilor, închiderea unor site-uri ce conțin materiale considerate ilegale în contextul legislației actuale și intenția de a obliga furnizorii să identifice autorii infracţiunilor sunt unele din prevederile acestei legi care necesită mai multe discuții și explicații”, a spus Ostaf.

La rândul său, co-fondatorul portalului de știri Unimedia, Tudor Darie, de asemenea prezent la conferința de presă și la dezbaterile publice, a notat lacune în legislație în ceea ce privește definirea site-urilor ”ilegale”. ”Ne putem aștepta ca după adoptarea legii mulți proprietari de online media să își înregistreze site-urile în străinătate și astfel bugetul de stat ar avea de suferit”, a explicat acesta.

Totodată, reprezentanții societății civile și-au exprimat îngrijorarea că prevederile proiectului de lege ar putea duce la o limitare a libertății de exprimare pe internet tocmai în ajunul alegerilor parlamentare de anul viitor.

În urmă cu două săptămâni, Procuratura Generală a propus un proiect de regulament care prevedea încheierea de acorduri amiabile cu furnizorii de servicii de internet în vederea blocării site-urilor "ilegale". La scurt timp după aceea, Procuratura a înaintat guvernului un proiect de lege pentru combaterea infracțiunilor informatice, care aducea o serie de schimbări în Codul Penal, Codul Contravențional și în Legea pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor informatice.

Ambele documente au nemulțumit comunitatea online din Moldova, precum și reprezentanții societății civile. Ulterior, proiectul de lege a fost scos de pe agenda guvernului, pentru ca dezbaterile dintre autorități și societatea civilă să poată continua.

sursa foto: www.infomoldova.net