Eşti aici

O nouă încercare a Guvernului de a reglementa internetul provoacă controverse

29 Octombrie 2013
1419 afişări

Guvernul a plasat pe ordinea de zi pentru marți un proiect de lege legat de împuternicirea Serviciului de Informații și Securitate pentru blocarea site-urilor ”pe care apar mesaje extremiste”, informează UNIMEDIA. La scurt timp după, înainte de ședința de marți, Cabinetul de miniștri a retras proiectul de pe ordinea de zi pentru consultări suplimentare.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a propus excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect, iar Cabinetul de miniștri a acceptat sugestia acestuia. Efrim a precizat că este necesară definirea unor termeni folosiți în document. Proiectul a fost avizat de toate ministerele în afară de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

În aceeași dimineață, Sergiu Ostaf, președintele Consiliului Național de Participare (CNP), a declarat, la o conferință de presă, că proiectul de lege nu este clar și că nu se înțelege dacă materialul extremist se poate referi la un comentariu pe un site sau la ceva mai mult. De asemenea, nu este clar dacă autoritățile vor bloca întregul site sau doar conținutul respectiv. Totuși, Ostaf a precizat că CNP susține, în mare parte, proiectul de lege, însă și-ar dori ca acesta să fie supus dezbaterilor înainte de aprobare, pentru a fi clarificate aspectele de mai sus.

În proiectul de lege menționat se evidențiază anumite neclarități și măsuri foarte dure. Spre exemplu, dacă o instituție media publică mesaje considerate extremiste de către autorități, nu este prevăzută nicio perioadă de preaviz înainte de blocarea materialului/site-ului. În schimb, ”mijlocul de informare în masă, în temeiul hotărârii definitive a instanței de judecată privind încetarea sau suspendarea activității în legătură cu desfășurarea activității extremiste, se include în Registrul organizațiilor extremiste și materialelor cu caracter extremist”, arată documentul citat.

În plus, articolul 8 al proiectului de lege mai arată că, atunci când o rețea de comunicații electronice (”pagină web, portal, forum, rețea de socializare, blog, etc.”) conține un material cu caracter extremist, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) poate dispune, ”prin ordin, furnizorilor de rețele și/sau servicii de comunicații electronice, blocarea provizorie a accesului la acest material pe teritoriul Republicii Moldova”. Blocarea provizorie ar dura 60 de zile, iar proiectul nu explică dacă este vorba despre întregul site sau doar o secțiune. În timpul blocării provizorii, SIS ”este obligat să sesizeze instanța de judecată pentru constatarea caracterului extremist al materialului, în vederea întreprinderii, după caz, a altor acțiuni stabilite în prezenta lege”.

Conform proiectului, ordinul de blocare provizorie s-ar publica imediat pe pagina SIS, iar din acel moment furnizorii de internet ar avea la dispoziție patru ore pentru a bloca materialul vizat. În cazul în care pe o pagină web sunt plasate două sau mai multe materiale considerate extremiste, atunci SIS sau un procuror pot cere instanței să blocheze definitiv sau pe o perioadă de până la un an accesul, pe teritoriul Republicii Moldova, la respectivul site.

Acest proiect reprezintă a treia tentativă a autorităților de a reglementa mediul online, de la începutul lunii octombrie. Anterior, Procuratura Generală a avizat un plan de acțiuni ce permite autorităților blocarea ”site-urilor ilegale”. La câteva zile diferență, Procuratura a propus un proiect de lege care aduce modificări semnificative legislației privind cenzura internetului. Acesta a fost propus pe ordinea de zi a Guvernului de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), însă, în urma reacțiilor din partea mass-mediei și a societății civile din Moldova, Guvernul a retras de pe ordinea de zi și acel proiect, pentru a organiza consultări cu operatorii de internet și alte părți interesate.

sursa foto: www.capital.ro