Eşti aici

,,PRO TV Chișinău” a atacat in judecată Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

10 Aprilie 2015
2857 de afişări
Postul de televiziune ,,PRO TV Chișinău” a contestat Decizia Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova (CNPDCP) cu privire la materialul video intitulat ,,Răzbunare cruntă din partea fostului iubit. Un bărbat din România și-a filmat iubita, o profesoară din raionul Ungheni, în timp ce făcea sex oral” și a atacat-o în judecată “ca fiind nefondată, ilegală și bazată pe o interpretare eronată a normelor legale”. ,,PRO TV Chișinău” a cerut în instanța de contencios administrativ anularea integrală a deciziei CNPDCP. La rândul său, reprezentanții Centrului, au declarat pentru Media Azi că nu înțeleg acțiunea ,,PRO TV Chișinău” și sunt gata să meargă până la capăt pe acest caz.
 
Într-un comunicat de presă, publicat recent pe site-ul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al R.Moldova, se spune că la 31 ianuarie 2015 CNPDCP a emis Decizia privind încetarea operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal diseminate ilegal prin materialul video intitulat ,,Răzbunare cruntă din partea fostului iubit….” de postul de televiziune ,,PRO TV Chișinău”. În conformitate cu această decizie, ,,PRO TV Chișinău” avea obligația “de a şterge/distruge imediat datele cu caracter personal ale subiectului de date vizat și de a informa Centrul despre acţiunile întreprinse în vederea executării prezentei decizii, în termen de 10 zile”.

La 4 martie, ÎCS „Pro Digital” SRL a contestat Decizia Centrului în instanța de contencios administrativ. “Calificăm decizia în cauză ca fiind una neîntemeiată și ilegală, bazată pe o interpretare eronată a normelor legale, dar și pe neconstatarea tuturor circumstanțelor necesare soluționării juste a speței enunțate și din aceste considerente pasibilă de a fi anulată integral”, se spune în cererea de chemare în judecată semnată de reclamant în persoana administratorului ÎCS “Pro Digital” SRL, Cătălin Giosan.
 
Potrivit lui Sergiu Bozianu, șef-adjunct, direcția evidență și control, CNPDCP, “gestul ,,PRO TV Chișinău” trezește profundă nedumerire și denotă faptul că această instituție nu își regretă acțiunea, așa după cum a afirmat anterior”.
 
Sergiu Bozianu a declarat că Centrul, în calitate de unică autoritate publică ce verifică asigurarea protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei fizice a solicitat postului ,,PRO TV Chișinău” încetarea operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal. Despre aceasta, reprezentații Centrului s-au expus și în cadrul dezbaterii publice ,,Dreptul la viața privată în mass-media”, organizate de Consiliul de Presă. În special, CNPDCP a solicitat “ștergerea informației care se păstrează în cash”, a precizat Sergiu Bozianu.
 
Amintim că după apariția pe post a materialului video despre profesoara din Ungheni, în presă și pe rețelele de socializare au apărut mai multe critici la adresa postului ,,PRO TV Chișinău”, căruia i se cerea să prezinte scuze publice. La fel, Consiliul de Presă s-a autosesizat și în şedinţa din 29 ianuarie a recomandat postului de televiziune ,,PRO TV Chișinău” să-şi prezinte scuze publice, în cadrul buletinului de ştiri, pentru încălcarea normelor deontologice.  La rândul lor, organizațiile de media au adresat o scrisoare deschisă conducerii ,,PRO TV Chișinău”prin care au solicitat scuze publice pentru materialul video difuzat.
 
În pofida presiunilor din partea societății civile, pe 23 ianuarie, doar pe pagina electronică www.protv.md au fost publicate “Scuze publice”, în care se menționa că “PRO TV Chișinău regretă aceste erori și cere scuze de la profesoara din Ungheni și de la toți cei care au fost ofensați de difuzarea acestor materiale”.
 
Solicitat de Media Azi sa comenteze cererea "PRO TV Chișinău" de a acționa în judecată CNPDCP, după aproximativ trei luni de la difuzarea materialului video, Petru Macovei, director al Asociației Presei Independente, secretar al Consiliului de Presă, a declarat că acest caz denotă faptul că postul respectiv “doar aparent și-a recunoscut greșeala, în speranța că va evita un proces de judecată”. Petru Macovei a menționat că, din câte cunoaște, și profesoara vizată în subiectul video a atacat în judecată ,,PRO TV Chișinău”, iar acum acest post de televiziune riscă o amendă foarte mare. În plus, conducerea instituției a neglijat un șir de cerinte din partea mai multor instituții publice și neguvernamentale, cum ar fi prezentarea scuzelor publice în cadrul buletinului de știri, la care a fost difuzat materialul video.
 
“Pro TV a acționat neprofesionist, a admis să fie difuzat un material care calcă în picioare viața privată a unei persoane private. La şedinţa Consiliului de Presă cu participarea directorului Departamentului ştiri al ,,PRO TV Chișinău”, ‎Artur Corghencea, s-a lăsat să se înțeleagă că postul respectiv a recunoscut că au fost admise o serie de greşeli la realizarea reportajului si ca au fost încălcate normele deontologiei profesionale. Din câte s-a discutat atunci, a urmat un singur sunet de telefon profesoarei și aducerea unor “scuze publice” pe site-ul instituției. Toate celelalte măsuri au fost neglijate", a conchis Petru Macovei. 
 
În ședința de săptămâna viitoare, membrii Consiliului de Presă urmează să vină cu o declarație prin care să dea o nouă apreciere comportamentului ,,PRO TV Chișinău” după ultimele evenimente.