Eşti aici

CCA a sancţionat cu avertizare publică Jurnal FM pentru o ediție a emisiunii "X te iubește"

26 Septembrie 2013
1843 de afişări

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a sancționat cu avertizare publică postul de radio Jurnal FM pentru încălcarea mai multor prevederi din Codul Audiovizualului într-o ediție a emisiunii „X te iubeşte” difuzată pe 29 iunie. Totodată, CCA a decis să monitorezeze emisiunea în luna septembrie prin Direcţia Monitorizare.

CCA a constatat mai multe abateri legislative în emisiunea menţionată, printre care prevederile Codului Audiovizualului la art. 6, potrivit căruia radiodifuzorilor li se interzice difuzarea de programe ce conţin orice formă de incitare la ură şi cele care pot afecta dezvoltarea minorilor. De asemenea, membrii CCA au depistat şi unele abateri de la Codul de Conduită şi de la unele decizii ale Consiliului ce prevăd respectarea vieţii private şi de famile a persoanelor şi nediscriminarea pe motiv de orientare sexuală.

Reprezentanţii postului Jurnal FM nu au fost prezenţi la şedinţa CCA-ului și nici la şedinţa Consiliului de Presă. Aceștia au trimis o scrisoare Consiliului în care menţionează că nu le-au fost create posibilităţi pentru a-și pregăti apărarea, acordându-li-se zece ore "lucrătoare". Directorul Jurnal FM, Victor Gîndea, a cerut respingerea sesizării Consiliului de Presă, pentru că ar fi fost înaintată de o persoană neîmputernicită pentru a reprezenta instituția.

În replică, membrii CCA au spus că postul respectiv a avut suficient timp pentru a-și pregăti apărarea, prima dată ei fiind anunţaţi încă din 23 august, când a avut loc examinarea plângerii depusă de ONG-ul GenderDoc-M la Consiliul de Presă. În decizia Consiliului de Presă de atunci s-a recomandat şi aplicarea unor sancțiuni moderatorului de către postul de radio Jurnal FM pentru încălcarea normelor deontologice ale jurnalistului.

Consiliul de Presă a cerut în luna august ca CCA să examineze respectarea normelor legale în emisiunea moderată de Anatol Melnic şi a cerut sancţionarea postului. Constatarea CCA arată că, în 29 iunie, moderatorul a abordat orientarea sexuală a unui intervievat fără a-i preciza că e vorba de farsă sau că este în direct la radio. În acelaşi timp, moderatorul a prezentat suficiente informaţii pentru identificarea bărbatului, încălcându-i astfel dreptul la viață privată şi i-a pus unele întrebări cu tentă discriminatorie. Ulterior, emisiunea a fost încărcată și pe YouTube, unde s-au permis comentarii ofensatoare, care instigau la ură și violență fizică.