Eşti aici

Conducerea Jurnal TV acuză noi intimidări la adresa postului

23 Septembrie 2013
1995 de afişări

Conducerea postului Jurnal TV a solicitat Comisiei parlamentare pentru mass-media, în scris, să ia cunoștință de faptul că avocatul Victor Berlinski a trimis o scrisoare televiziunii, ca formă de intimidare în contextul mediatizării unor "acţiuni dubioase" la care acesta ar fi participat, anunţă Jurnal TV.

În 16 septembrie, avocatul a trimis o notificare postului Jurnal TV, după ce angajații televiziunii au mediatizat unele declarații ale deputatului Ion Butmalai, conform cărora Berlinski ar fi participat la schema de legalizare a atacului raider asupra Băncii de Economii. Ion Butmalai a spus că, alături de avocat, la schema de legalizare au luat parte și președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase și omul de încredere al deputatului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir. Berlinski a amenințat că va da în judecată postul TV pentru citarea lui Butmalai. 

Drept replică, reprezentanții Jurnal TV au înaintat Comisiei parlamentare pentru mass-media o scrisoare în care susțin că "persoane influente din anturajul controversatului Vladimir Plahotniuc urmăresc intimidarea jurnaliștilor și încetarea activității postului Jurnal TV, acțiunile domnului Berlinski urmărind același scop".

Vicepreședintele Comisiei pentru mass-media, Alexandr Petkov de la PCRM, a declarat că este foarte grav atunci când o instituție media citează un deputat, iar apoi cineva o dă în judecată. El a mai spus că știe situația și că este de părere că Berlinski a acționat la îndemnul lui Vladimir Plahotniuc, nu din proprie inițiativă. Un alt vicepreșednte al Comisiei, Corina Fusu de la Partidul Liberal, i-a recomandat lui Victor Berlinski să citească legea privind libertatea de exprimare. Ea a precizat că acesta ar fi trebuit să ceară dreptul la replică dacă l-au deranjat afirmațiile mediatizate de Jurnal TV, însă nu are dreptul să ceară dezmințiri. 

Deputaţii din Comisia parlamentară pentru mass-media au examinat solicitarea Jurnal TV şi au programat discuţii pe marginea acestui subiect pentru săptămâna viitoare. Totodată, ei vor trimite scrisoarea şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului. 

La sfârșitul lunii august, Jurnal TV a fost în centrul altei controverse legate de intimidări. Conducerea Jurnal TV a cerut atunci implicarea autorităților în cazul intimidării a doi dintre angajații postului de către primarul satului Cimişeni, raionul Criuleni. Potrivit sesizării, reporterul Aura Percic şi cameramanul Iurie Osipenco ar fi fost bruscaţi de primarul Ghenadie Rabei şi de unii dintre susţinătorii acestuia în timpul filmării unui conflict între preot şi primar.

Mai multe ONG-uri de media au cerut, la momentul respectiv, Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să examineze presupusele cazuri de împiedicare intenționată a activității profesionale și de intimidare a echipei Jurnal TV de către Ghenadie Rabei. Totodată, acestea au cerut Cancelariei de Stat să investigheze legalitatea comportamentului primarului de Cimişeni în situaţiile reclamate de conducerea postului.