Eşti aici

Fosta președintă a „GRT” a atacat în judecată decizia Consiliului de Observatori de la Comrat

27 Aprilie 2015
1259 de afişări
Decizia de a reorganiza Compania publică „GRT”, pe care a luat-o Consiliul de Observatori al „Teleradio Gagauzia”, are scopul de a distruge radiodifuzorul regional -  astfel a reacționat Ana Harlamenco după ce membrii Consiliului au demis-o din funcția de președintă a companiei, desemnându-l în loc pe Stepan Piron, actualul director al televiziunii.

Fosta președintă a Companiei  a adresat  luni, 27 aprilie, comunității jurnalistice îndemnul de a susține libertatea de exprimare și de a veni în apărarea acestei instituții. ”Mă adresez către întreaga comunitate a jurnaliștilor, națională și internațională,  precum și către fiecare jurnalist în parte, cu apelul de a organiza  o asociație de protecție a libertății cuvântului și a demnității personale a jurnaliștilor...  Noi îi apărăm pe toți, dar pe noi nu ne apără nimeni”, scrie Ana Harlamenco în apelul  deschis către jurnaliști, precizând că motiv pentru o astfel de adresare i-a servit ”situația dramatică ce s-a creat în jurul Companiei publice „Teleradio Gagauzia”.

Decizia de demitere a președintei Companiei și de reorganizare a instituției a fost luată săptămâna trecută. În cadrul ședinței CO, vicepreședintele Nicolai Tucan a prezentat o decizie a Curții de Conturi Găgăuzia, care a constatat abateri în activitatea companiei. “În baza neregulilor financiare dezvăluite de Curtea de Conturi și a refuzului de a urma recomandările acesteia, nedorinței de a colabora cu Consiliul de Observatori, incompetenței profesionale în administrarea instituției, se propune ca Ana Harlamenco să fie demisă din funcția de președintă a Companiei publice „GRT”, în conformitate cu Codul Muncii”, se spune în decizia ședinței CO.

Ana Harlamenco respinge acuzațiile ce i se aduc și a acționat în judecată decizia CO. Fosta președintă a „GRT” a calificat aceste acțiuni drept “atac raider de acaparare a „GRT” de către Stepan Piron”, care ar fi și operator de cablu și ar avea interes ”de a deține controlul asupra bunurilor acestei companii, în contextul trecerii la formatul digital”. În opinia ei, aceasta s-ar întâmpla ”cu susținerea conducerii Adunării Populare și a Consiliului de Observatori”.