Eşti aici

CCA are componență deplină, dar experții sunt sceptici vizavi de independența acestei instituții

30 Aprilie 2015
1135 de afişări
Cu 54 de voturi ale deputaților PLDM, PD și PCRM, Parlamentul R. Moldova a confirmat joi, 30 aprilie, candidatura ex-ministrului Culturii și turismului, Artur Cozma, în funcția de membru al CCA.

Deputații PL, care nu au susținut această candidatură, i-au adresat lui Cozma mai multe întrebări. Între altele, ei s-au interesat ce va face în calitate de membru al CCA, cum va promova produsul autohton în mass-media,  ce va întreprinde pentru contracararea propagandei rusești și securizarea spațiului informațional. “Vă sugerez ca în noua funcție să colaborați cu SIS, sesizând despre încălcările pe care le admit unele posturi de radio și TV rusești, care au pornit un război informațional hibrid, iar jurnaliștii de la aceste canale sunt asemenea unor ostași mercenari”, l-a îndemnat pe candidat Corina Fusu, deputată PL.

Anterior, în presă și pe rețelele de socializare s-a comentat că Artur Cosma ar fi susținut de PCRM și că ar urma să devină chiar președintele CCA. Unii experții media sunt de părerea că alegerea sa ar demonstra o dată în plus nedorința Parlamentului de a depolitiza această instituție.

Președintele APEL, Ion Bunduchi, rămâne sceptic față de schimbările ce ar trebui să se producă în CCA odată cu venirea noilor membri. “CCA a mai avut componență deplina, dar nu a activat independent. Nu o va putea face nici de data asta, din moment ce membrii săi, contrar legislației adoptate de același parlament, au culoare politică. Altfel spus, garantul interesului public este substituit cu garantul interesului politic”.

Artur Cozma a fost selectat în urma unui concurs de către Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, care a avut loc săptămână trecută. Atunci el a concurat cu Marina Țurcanu, absolventă a Universității Slavone, corespondentă la redacția ziarului “Comunistul” și Oleg Brega, masterand al Universității "A.I. Cuza" din lași, activist civic.