Eşti aici

ACTUALIZARE: Jurnalistă de la Publika TV, amenințată de deputatul comunist Iurie Muntean

21 Noiembrie 2013
3122 de afişări

Deputatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) Iurie Muntean a ameninţat-o pe jurnalista Dumitriţa Ciuvaga de la Publika TV, în timpul ședinței de plen a Parlamentului, anunţă Publika.md. Jurnalista a spus că deputatul nu a fost mulţumit de felul în care a fost prezentat un incident petrecut, joi, 21 noiembrie, între parlamentari și i-a promis că nu va mai activa în presă.

Contactată de Media Azi, Dumitriţa Ciuvaga a spus că deputatul Iurie Muntean s-a apropiat de ea în timpul ședinței şi a întrebat-o de ce a pretins, într-un material Publika TV, că el a început îmbrânceala care a avut loc în Parlament. ”Eu i-am spus că nu eu am pus ştirea. Şi în momentul acela el mi-a spus că va avea grijă ca eu să nu mai lucrez în presă”, a declarat Ciuvaga. Totodată, jurnalista susţine că nu este pentru prima dată când deputaţii comunişti vin cu ameninţări la adresa televiziunii prin intermediul ei. ”Domnul Voronin, dacă vă amintiţi ştirea de acum un an, tot din Parlament, m-a înjurat”, a adăugat reporterul. Întrebată dacă va lua măsuri după acest incident, Dumitrița Ciuvaga a spus că se va consulta cu colegii ei pentru a decide ce urmează să facă.

La rândul său, deputatul Iurie Muntean a declarat pentru Media Azi că a reacționat astfel față de jurnalistă pentru că aceasta ”l-a ponegrit”. El a mai spus că informațiile conform cărora el ar fi început îmbrânceala din Parlament sunt ”o minciună gogonată”. ”Eu am venit să mă lămuresc cine a făcut respectivul text”, a spus Iurie Muntean, adăugând că jurnalista a negat apoi că ea a scris articolul. ”Ceea ce face ea n-are nimic în comun cu jurnalistica, dar nici cu simțul omenesc, în condițiile în care eu am fost acela care a încercat să oprească conflictul. Eu pur și simplu am vrut să-i demonstrez respectivei că ceea ce face este absolut și totalmente ieșit din comun și cu așa atitudine față de normele deontologice ea n-are ce căuta în jurnalistică. (...) Eu am spus că, în curând, ea oricum va pierde lucrul cu așa atitudine față de obligațiile profesionale”, a declarat Muntean.

În ceea ce privește postul Publika TV, Muntean a avut cuvinte și mai dure. ”Publika este un media-bordel, declar! Media bordel! Cine lucrează într-un media bordel? Știți cine!”, a continuat deputatul. ”Ea s-a încurcat în timp și spațiu, cu toate că lucrând într-un media-bordel altfel nici nu te porți comporta”, a completat acesta.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a declarat și el pentru Media Azi că Ciuvaga ar trebui să depună plângere penală, mai ales că ameninţarea vine din partea unei persoane care deţine o funcție publică. Acesta s-a referit şi la Codul penal care prevede sancţiuni pentru intimidarea jurnaliştilor. ”Asemenea cazuri nu pot rămâne nepedepsite”, a subliniat Macovei.

În acelaşi timp, directorul API a remarcat o tendinţă îngrijorătoare, în ultima vreme, de intimidare a jurnaliştilor. ”Într-adevăr, în ultima perioadă au fost mai multe situaţii de acest fel, ceea ce arată că politicienii de la guvernare sau din opoziţie vor să se afle în afara criticii şi încearcă să controleze presa şi să se răzbune pe jurnalişti pentru propriile greşeli”, a completat Petru Macovei.

ACTUALIZARE:
De asemenea, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) condamnă orice tentativă de a împiedica activitatea jurnaliștilor prin presiuni sau amenințări. ”Incidentul (...) denotă vulnerabilitatea și precaritatea principiilor democratice în societatea noastră și ne obligă să abordăm cu maximă responsabilitate rolul instituțiilor mass-media și să nu admitem ingerințe în activitatea jurnaliștilor”, se arată în comunicatul CCA.

Membrii CCA au amintit că libertatea de exprimare este corelată cu dreptul publicului de a primi informații și este o componentă importantă a sistemului democratic al unei țări. ”De aici derivă și statutul special al jurnalistului care se află în exercițiul meseriei, protecția căruia este stipulată prin legislația europeană și națională”, menționează CCA.

Totodată, CCA condamnă orice tentative de atentat la siguranța jurnaliștilor, mai ales când aceștia își exercită meseria în interesul publicului și nu admite îngrădirea dreptului la libertatea de opinie, libertatea de a primi și comunica informații și idei, consfințite în articolul 10 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului și transpuse în legislația națională prin articolele 8, 9 și 10 ale Codului Audiovizualului.