Eşti aici

Zilele Libertății Presei – în acest an cu un mesaj puternic anticorupție

04 Mai 2015
2331 de afişări
Principalele organizații de media – Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Independente (API) și Asociația Presei Electronice (APEL)– au dat startul Zilelor Libertății Presei în R. Moldova, care încep luni, 4 mai și se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni. Evenimentul a debutat cu lansarea Memoriului Libertății Presei (3 mai 2014 - 3 mai 2015), semnat de  nouă organizații neguvernamentale din domeniu, care rezumă principalele probleme ale mass-media autohtone în această perioadă.  

Nadine Gogu, directoarea CJI, a evidențiat reperele de bază ale Memoriului: ofensiva propagandei rusești  în țara noastră, prin intermediul radiodifuzorilor care retransmit programele unor posturi din Federația Rusă; transparența proprietății mass-media, care încă nu este asigurată, din moment ce o lege adoptata în acest sens va intra în vigoare abia din toamnă; pericolul concentrării mass- media în mâinile unor grupuri de politicieni, inclusiv în procesul trecerii de la televiziunea analogică la cea digitală. În context, Nadine Gogu a amintit și despre comportamentul defectuos al instituțiilor de presă în cadrul campaniei electorale de anul trecut, lipsa de independență a Consiliului Coordonator al Audiovizualului și a Consiliilor de Observatori al IPNA Compania Teleradio Moldova și al Companiei publice regionale "Gagauziya Radio Televizionu" etc.

În recomandările către autorități, incluse în Memoriu, ONG-urile de media propun, printre altele, să fie realizat fără tergiversări Programul de activitate a Guvernului pentru perioada 2015-2018, referitoare la mass-media, să fie asigurată securitatea spaţiului informaţional al R. Moldova prin mecanisme legale care nu ar afecta dreptul la libera exprimare şi alte valori ale presei libere și, nu în ultimul rând, să fie asigurat accesul reprezentanţilor mass-media la şedinţele în plen ale Parlamentului, o problemă care a persistat pe tot parcursul perioadei de referință.

La rândul său, directorul API, Petru Macovei, a prezentat câteva date care arată lipsa de protecție a jurnaliștilor în plan mondial. Astfel, conform Comitetului Internațional pentru Protecția Jurnaliștilor, din 1992 până în 2015, în lume au fost uciși 1122 de jurnaliști. ”Ei au fost atacați, uciși pentru faptul că sunt jurnaliști”, a atras atenția directorul API, adăugând că, deși în R. Moldova din fericire nu există asemenea cazuri, ”protecția jurnaliștilor nici la noi nu este asigurată”. Petru Macovei a adus drept exemplu mai multe cazuri de agresare fizică și verbală a reprezentanților mass-media, incluse în Memoriu, cum ar fi cel al activistului Oleg Brega, bătut în luna iunie 2014, care nu a fost soluționat nici până astăzi. Nu întâmplător, în clasamentul Organizației Reporteriii fără Frontiere R. Moldova a coborât cu 16 puncte în anul 2014. Directorul API a îndemnat guvernanții să conștientizeze faptul că ”jurnaliștii sunt un element-cheie în democrație”. 

Președintele APEL, Ion Bunduchi, a făcut referire la un clasament global al Indexului corupției, care plasează R. Moldova pe ultimul loc în rândul a 144 de state la capitolul Corupție în sistemul justiției. ”Iată unde am ajuns. Aveam niște speranțe despre mass-media în 2009, dar acestea s-au dovedit a fi goale. Și dacă lumea machează o singură zi – Ziua Libertății Presei – iată că noi de mai mulți ani încercăm să organizăm decada/săptămâna sau Zilele Libertății Presei, pentru a obține mai multă liibertate pentru presă”, a constatat Ion Bunduchi.

În context, expertul a atras atenția că în luna iunie curent se încheie tranziția la televiziunea digitală, dar guvernul a adoptat un program în acest sens abia cu două săptămâni în urmă. ”Când ar fi trebuit să terminăm, noi abia începem”, a comentat el situația. În opinia sa, R. Moldova a devenit captiva factorului politic. În concluzie, Ion Bunduchi a îndemnat reprezentanții breslei să se solidarizeze, pentru că informația este un factor de bunăstare. ”Cum suntem informați - așa votăm”, a mai spus el.

Zilele Libertății Presei au o agendă bogată de evenimente și acțiuni, pe care o puteți accesa și pe portalul Media Azi. Printre acestea sunt lansarea Campaniei ”Presa și cetățenii cer: Opriți corupția!”, instalarea unei ”Table a Rușinii” în fața Parlamentului cu inamicii presei, semnarea unei Petiții în apărarea și promovarea libertății presei și accesului la informație. Vor avea loc activități și în teritoriu -  Ziua ușilor deschise la multe instituții media regionale, reduceri la abonamente, organizarea Telemaratonului cu tema ”Pluralism mediatic” etc. 
 
În cadrul conferinței de presă, Nadine Gogu, directoarea CJI, a îndemnat jurnaliștii să nu se limiteze la reflectarea pasivă a agendei Zilelor Libertății Presei, dar să dea dovadă de solidaritate și să participe activ ei înșiși la toate evenimentele.