Eşti aici

ACTUALIZARE: CNP a acţionat Guvernul în judecată pentru netransparenţă

26 Noiembrie 2013
1529 de afişări

Membrii Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) au acţionat în judecată Guvernul pentru nerespectarea transparenţei în procesul decizional, potrivit unui comunicat CNP postat pe site-ul instituției.

Cabinetul de miniştri a anunţat că, mâine, 27 noiembrie, la şedinţa Guvernului urmează să fie examinat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014. Anunţul a fost făcut vinerea trecută, 22 noiembrie, fără ca acest proiect să fie discutat public, arată CNP.

"În sistemele democratice, procesul legislativ este deschis presei și opiniei publice. Atunci când acțiunile guvernamentale și modul de gestionare a bugetului pot fi verificate de oricine, iar legile, regulile și deciziile sunt deschise discuțiilor, sunt considerate transparente, iar autorităților li se oferă mai puțin ocazia de a acționa abuziv, în scopul satisfacerii propriilor interese”, se mai spune în anunţul CNP.

Membrii CNP susţin că subiectul bugetului de stat are un impact global şi din acest considerent consultarea pe marginea proiectului ar trebui să fie transparentă.

ACTUALIZARE

Membrii CNP au organizat, miercuri dimineață, o conferință de presă în care au dezvoltat anunțul făcut cu o seară în urmă.

Arcadie Barbăroşie, unul din membrii CNP, a declarat că Guvernul nu încalcă pentru prima dată legea privind transparenţa decizională. Acesta s-a referit la deciziile anterioare ale Guvernului privind concesionarea Aeroportului din Chişinău, dar și la cele legate de Banca de Economii, care au ridicat suspiciuni privind beneficiarii acestor decizii.

”Transparenţa procesului decizional este piatra de temelie a democraţiei. Un cetăţean care nu este informat nu poate lua decizii, iar Guvernul se poate ascunde în spatele opacităţii procedurilor decizioanale pentru a promova decizii care cel puţin nu sunt în interesul lor sau, mai rău, de a promova decizii în interesul clanurilor oamenilor de afaceri, a celor din politică”, a declarat Barbăroşie.

Totodată, membrii CNP au subliniat că Legea bugetului de stat este cea mai importantă lege, deoarece ea vizează toţi cetăţenii Republicii Modova. Ei au solicitat amânarea examinării proiectului de lege privind bugetul de stat pentru 2014 şi organizarea consultărilor publice pe marginea acestui proiect, nu înainte de a fi plasat pe pagina web a Guvernului.

După conferinţa de presă, a avut loc şedinţa Guvernului, în timpul căreia miniștrii au examinat proiectul de Lege privind bugetul de stat şi l-au avizat.