Eşti aici

Politica editorială se răsfrânge asupra libertății de exprimare

08 Mai 2015
1538 de afişări
Maria PARFIONOVA, directoare Radio, Compania ”Teleradio Gagauzia”

 

În autonomia găgăuză jurnaliștii activează atât în mass-media privată, cât și în instituțiile media publice. Bineînțeles că politica editorială se răsfrânge asupra libertății lor de exprimare, însă trebuie să spunem că, în ultimul timp, jurnaliștii se ocupă și de jurnalistica „factologică”.

Într-o altă ordine de idei, jurnaliștii care activează în regiunea noastră au posibilități limitate pentru materiale de analiză, care necesită investigații complexe. Legea privind accesul la informație nu funcționează la un nivel corespunzător. Astfel, dacă un jurnalist ar solicita funcționarilor o informație de interes public, ar putea fi anunțat că „veți primi răspuns în termen de 30 de zile”. Evident, că în acest timp informația pur și simplu nu va mai fi actuală.

Din cauza salariilor mici, în mass-media adeseori ajung persoane fără cunoștințele și calitățile necesare pentru această meserie. Este foarte important să cunoști și să poți aplica legile, în special Codul deontologic al jurnalistului.

Având în vedere că autonomia noastră are un teritoriu destul de mic, la reflectarea materialelor care abordează probleme mai serioase își spun cuvântul relațiile de rudenie, ceea ce constituie un impediment în prezentarea obiectivă a informației.

 

 

Cu ocazia Zilelor Libertății Presei, portalul Media Azi a solicitat mai multor reprezentanți mass-media să răspundă la întrebarea: “Ce îi împiedică pe jurnaliștii din R. Moldova să-și exercite liber meseria?”. Pe parcursul săptămânii am publicat în acest spațiu opiniile lor.