Eşti aici

„Cronograf” aduce o săptămână de film documentar în Moldova

12 Mai 2015
1328 de afişări
Festivalul Internaţional de Film Documentar „Cronograf”, ediția a XII-a, a adunat, în această săptămână, la Chișinău, producători de filme și personalități cinematografice din mai multe țări ale lumii. Evenimentul  se va desfășura până pe 18 mai și are în program 49 de documentare, care vor concura la cinci secțiuni. Dintre acestea 11 sunt premiere naţionale şi proiecţii speciale.

În cadrul secțiunii principale participă 18 documentare din 15 țări (Brazilia, Israel, Cuba, Spania, Venezuela, Turcia, Germania, Cehia, Rusia, Estonia ş.a.).

Filmele prezentate la secțiunea cadRO reflectă viața românilor şi a comunităţilor româneşti de pretutindeni, autorii producțiilor fiind regizori din România (Leonardo Tonitza, Dragoş Zămosteanu, Vlad Rotaru ș.a.),  Belgia (Olivier Magis), Ucraina (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk), Serbia (Manuel Srbin), Anglia (Mara Trifu) și R. Moldova (Teodor Covrig și Dumitru Pogorea).

Documentarele realizate în cadrul studiourilor independente și posturile TV din R. Moldova sunt prezentate în secțiunea producții locale și aparțin unor autori de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (Sergiu Pădurean, Vasile Fotescu, Călin Laur, Dumitru Tcaci, Constantin Bozianu, Sergiu Sili), Publicaţia periodică Timpul de Dimineață (Pavel Păduraru, Sandu Tarlev) și “Reporter de Gardă” / proiect realizat de Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din R. Moldova (Alina Radu).

Compartiment Un LIKE pentru documentar include cinci producții din Polonia, Spania, Armenia, Germania şi Rusia şi se adresează, în special, tinerilor pasionaţi de film. Juriul, care va fi alcătuit și el din adolescenţi, elevi ai claselor terminale de la diferite licee din capitală, va desemna premiul pentru cel mai bun film din această secţiune, iar tinerii spectatori din sală, prin like-ul pe care îl vor da, vor selecta filmul pentru premiul Simpatia Publicului.

Secțiunea Cu ochii pe Moldova include cinci producţii recente realizate de autori din Austria, Brazilia, Olanda, Franţa şi Moldova.

În concurs nu au fost admise filme de propagandă politică, religioasă, comercială.

Deschiderea  festivalului ”Cronograf” va avea loc, marți, 12 mai, cu începere de la ora 19.00, la Centrul Cultural ODEON, unde va fi proiectat filmul “Space tourists / Turiști în spațiu”,  de Christian Frei, unul dintre cei mai buni documentariști din lume.  Printre cele mai remarcabile realizări ale regizorului elvețian se numără  documentarul „Fotograful de război”, nominalizat la Oscar în 2001, iar ulterior obținând 12 premii internaționale. În documentarul „Turiști în spațiu”, Christian Frei se axează pe unul dintre cele mai vechi visuri ale omului: să părăsească planeta Pământ ca o „persoană obişnuită” și să călătorească în spațiu.