Eşti aici

Agenţia de presă Infotag a împlinit 20 de ani

02 Decembrie 2013
1545 de afişări

Agenția de presă Infotag a împlinit 20 de ani de existență. Data oficială a înregistrării agenţiei este 12 noiembrie 1993, iar începutul activităţii oficiale pe piaţa din Moldova a fost pe 1 decembrie, același an. Colaboratorii Infotag au marcat această zi drept Ziua lansării oficiale a agenţiei, anunţă infotag.md.

Agenţia Infotag este una din primele instituţii mass-media independente din Republica Moldova. Ea a fost lansată la scurt timp după proclamarea independenţei ţării. Un grup de jurnalişti care activau în cadrul Agenţiei de Stat Moldova-press a înfiinţat Infotag în scopul reflectării unor perspective alternative despre evenimentele care aveau loc la acea vreme. Primii jurnaliști ai Infotag au fost Alexandru Tanas şi Anatol Golea. Celor doi li s-au alăturat, ulterior, şi jurnalistul Dmitri Ciubaşenco.

”Cu regret, după proclamarea independenţei ţării, agenţia de stat continua să pună accentul pe propagandă şi oficios. În aceste condiţii s-a născut ideea de a înfiinţa o agenţie de alternativă, care să informeze obiectiv şi multilateral, fără a face propagandă”, îşi aminteşte directorul agenţiei, Alexandru Tanas.

Conflictul armat de pe Nistru a atras, pe vremea aceea, atenţia presei internaţionale. Astfel, Alexandru Tanas şi Anatol Golea au stabilit primele contacte cu jurnaliştii străini, aceştea devenind în curând şi abonaţii primei agenţii de presă independente din Moldova.

”Noi continuam să activăm în cadrul agenţiei de stat, dar deja făcuserăm rost de un fax şi zilnic expediam fluxuri de ştiri ale agenţiei Infotag. Sincer vorbind, era vorba despre câteva ştiri, pe care le pregăteam în doi, într-un birou. Cu toate acestea, primii abonaţi erau mulţumiţi: evenimentele de pe Nistru evoluau vertiginos, iar ei deţineau deja informaţii mai ample decât concurenţii lor”, povesteşte Anatol Golea.

Infotag a fost prima dintre instituțiile media independente care a început să lucreze pentru piaţa din străinătate, însă în Republica Moldova a fost înregistrată ceva mai târziu. La acea vreme, jurnaliştii activau fără acces la internet şi poştă electronică. Activitatea lor a început cu o maşină de scris şi un fax. După ce agenţia s-a transferat la Casa Presei, Dmitrii Ciubaşenco a părăsit echipa.

La cei 20 de ani ai săi, agenţia Infotag a lansat noul site www.infotag.md. Sala de conferinţe a agenţiei a fost și ea reutilată, fiind posibilă realizarea transmisiunilor în direct şi păstrarea acestora în arhiva agenţiei.

sursa foto: www.infotag,md