Eşti aici

Ce îi împiedică pe jurnaliștii din R. Moldova să-și exercite liber meseria? Cinci răspunsuri la o singură întrebare

04 Mai 2015
1362 de afişări

Aneta GROSU, redactor-șef al Ziarului de Gardă

 

  • Orice meserie poate fi exercitată liber doar de adevărații profesioniști. Astăzi, în jurnalismul din R. Moldova avem prea puțini jurnaliști competenți. Facultățile furnizează în continuare absolvenți cu diplome de jurnaliști, dar nepregătiți pentru această meserie. Iar lipsa de competență e echivalentă cu lipsa de idei. Dacă lipsesc ideile, la ce ne-ar prinde bine libertatea de exprimare?

  • Acei, însă, care au idei, care sunt competenți și care au nevoie de libertate, nu au la îndemână medii libere de informare, acestea fiind în mare parte monopolizate de gangsteri politici. Avem puțină presă liberă, deci insuficient teren de afirmare a libertății.

  • Accesul la informații, în special la dosarele de corupție, rămâne limitat.

  • Jurnaliștii nu cunosc legile, chiar și Legea despre libertatea de exprimare, iar în aceste condiții autocenzura a devenit un cancer care îi poate distruge din interior chiar și pe cei mai consecvenți jurnaliști.

  • În condițiile unei justiții aservite politic, deseori, frica pune stărânire pe jurnaliști, or, astăzi nimeni nu are garanție că dosarele intentate presei de către corupții dezvăluiți de mass-media vor fi examinate echidistant și legitim.

 

Cu ocazia Zilelor Libertății Presei, portalul Media Azi a solicitat mai multor reprezentanți mass-media să răspundă la întrebarea:  «Ce îi împiedică pe jurnaliștii din R. Moldova să-și exercite liber meseria?». Pe parcursul săptămânii vom publica în acest spațiu opiniile lor.