Eşti aici

CCA a atenţionat Accent TV pentru lipsă de obiectivitate

10 Decembrie 2013
1761 de afişări

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a atenţionat postul de televiziune Accent TV şi va continua monitorizarea acestuia, pentru încălcarea drepturilor consumatorilor. Președintele CCA, Marian Pocaznoi, a spus, în timpul ședinței publice de marți, că într-o emisiune moderată de jurnalistul și fostul membru CCA Corneliu Mihalache, Accent TV nu a asigurat obiectivitatea informării atunci când a adus în discuție un manual de istorie al editurii Cartier.

Directorul editurii Cartier din Moldova, Gheorge Erizanu, a sesizat anterior CCA exprimându-și dezacordul referitor la emisiunea din 6 noiembrie 2013 a postului de televiziune Accent TV, în timpul căreia, potrivit acestuia, a avut loc o serie de încălcări ale normelor deontologice. Reprezentanții Accent TV au spus, însă, că emisiunea ”În direct” este o emisiune de autor, iar opiniile exprimate aparţin realizatorului şi invitaţilor acestuia. De asemenea, Accent TV consideră că temele vizate în timpul emisiunii nu intră în contradicţie cu prevederile Codului Audiovizualului.

Potrivit monitorizării efectuate de CCA, în cadrul emisiunii în care a fost invitată și deputatul PCRM Inna Şupac, a fost pus în discuție un manual de istorie al editurii Cartier, iar Mihalachi a afirmat că tot ce conține acesta repezintă un experiment pe seama copiilor, iar autorii cărții nu sunt onești. În acelaşi timp, realizatorul a susţinut că unele informații din manual au fost fabricate, în special felul în care s-au desfășurat evenimentele din 7 aprilie 2009.

În urma monitorizării inițiale, CCA a constat faptul că postul de televiziune nu a respectat prevederile articolului 10, alineatul 5 al Codului Audiovizualului, potrivit căruia radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure obiectivitatea informării consumatorului și să favorizeze libera formare a opiniilor. De asemenea, s-au observat derogări şi de la unele prevederi ale Codul Deontologic al Jurnaliştilor (articolul 2, alineatul 7), care stipulează că jurnalistul trebuie să facă o distincţie clară între fapte şi opinii, şi să nu-și prezinte propriile opinii drept fapte.

”În situaţia de faţă, domnul Mihalache şi-a impus doar punctul său de vedere, inclusiv cu invitatul din acestă emisiune (...) Or, în cazul respectiv, un jurnalist sau un post de televiziune nu are dreptul să-şi expună punctul de vedere, să comenteze. Postul de televiziune trebuie doar să informeze consumatorii de programe şi cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Marian Pocaznoi.

Preşedintele CCA a anunțat astfel că postul de televiziune va primi o atenţionare, find la prima încalcare de acest fel.