Eşti aici

CCA a suspendat, din nou, retransmisia postului Rosiia 24 și a aplicat amenzi radiodifuzorilor care au reflectat tendențios evenimentele din Ucraina

27 Mai 2015
1360 de afişări
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) în mod unanim au decis, miercuri, 27 mai,  suspendarea retransmisiei  postului de televiziune Rossia 24. Posturile de televiziune PRIME TV, REN Moldova, RTR Moldova s-au ales cu amendă maximă, iar TV7 cu amendă minimă. Sancțiunile au fost aplicate în urma monitorizării  acestor radiodifuzori  cu privire la respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative. Monitorizările au arătat că radiodifuzorii  au prezentat în mod manipulatoriu faptele despre conflictul din Ucraina.

În cazul postului de televiziune Rosiia 24, membrii CCA s-au autosesizat în legătură cu un reportaj despre situația din regiunea transnistreană, care, potrivit acestora, conținea elemente de propagandă și atac asupra integrității R. Moldova. Totodată, deputatul liberal Ghenadie Brega a sesizat CCA să ia atitudine față de difuzarea de către acest post tv a peliculei ”Drumul spre patrie”, în care este justificată anexarea  Crimeii. Iar Nicolae Dudoglo, candidat la postul de bașcan în alegerile recenté din autonomia găgăuză, s-a plâns pe respectivul post tv că a reflectat tendențios  campania electoral, solicitând, la fel,  suspendarea temporară a retransmisiei. CCA a considerat că la acest post de televiziune au fost încălcate un șir de articole din Codul Audiovizualului referitoare la principiile de comunicare audiovizuale și condițiile retransmisiei a serviciilor de programe.

Reprezentantul Rossia 24, Evghenii Sergheev, a avut obiecții referitoare la profesionalismul experților, care au efectuat monitorizarea. În opinia sa, filmul despre Crimeea nu ar fi trebuit să fie obiectul acestor monitorizări, deoarece, fiind un documentar,  nu face parte din emisiunile informativ-analitice. Sergheev le-a reproșat membrilor CCA că s-au axat pe analiza reflectării de către posturile de televiziune monitorizate a evenimentelor din Ucraina și a spus că nu înțelege cum criza din țara vecină  poate să afecteze publicul din Moldova.

Președintele CCA Dinu Ciocan și-a exprimat regretul că posturile de televiziune cărora li s-a dat răgaz pentru a schimba situația nu au profitat de acest lucru. Ciocan a menționat că în raportul de monitorizare există suficiente  argumente care demonstrează  că în cadrul emisiunilor  informativ-analitice retransmise din Federația Rusă este manipulată opinia publică și se face un atac la spațiul informațional al R. Moldova. El a adăugat că aceste constatări  constituie un argument în plus în favoarea inițiativelor de amendare a Codului Audiovizualului.
Întrebat pentru cât timp este suspendat postul de televiziune Rosiia 24, Ciocan a răspuns că decizia CCA rămâne în vigoare până când emisiunile acestui post de televiziune nu vor corespunde normelor de reflectare corectă a evenimentelor, conform Convenției europene privind televiziunile transfrontaliere.

Noul membru al CCA, Olga Guțuțui, a propus ca rezultatele monitorizării să fie transmise Serviciului de Informație și Securitate pentru ca acesta să ia notă referitor la proporțiile în care este afectată securitatea informațională a țării.

 Precizăm, că în anul 2014 retransmisia postului de televiziune Rossia 24 a fost suspendată pentru o jumătate de an, în urma unei decizii a CCA.

 

Foto: captare video