Decizia a fost luată în urma examinării raportului de monitorizare a principalelor buletine informative ale posturilor de televiziune Moldova-1, Prime, Canal 3, Canal 2, Publika TV, TV 7, Accent TV, PRO TV CHIŞINĂU, Jurnal TV, N 4, Realitatea TV, Ren Moldova şi RTR Moldova.
Potrivit rezultatelor monitorizării, posturile de televiziune Prime, Canal 3, Canal 2 și Publika TV au prezentat în mod dezechilibrat concurentul electoral Monica Babuc din partea Partidului Democrat. La acest capitol cel mai mult s-a evidențiat postul Publika TV. Potrivit raportului CCA, ponderea apariției acestui candidat în buletinele de știri a constituit aproximativ 70% comparativ cu ceilalți concurenți, în mare parte știrile având conotație pozitivă.
Postul de televiziune TV 7 a acordat mai multă atenție concurentului electoral din partea Partidului Liberal Democrat, Serafim Urechean. Accent TV a reflectat cel mai mult activitatea lui Dorin Chirtoacă, Partidul Liberal, doar că în context negativ.
În opinia lui Iurie Colesnic, membru al CCA, rezultatele monitorizărilor trebuie privite nu atât din perspectiva procentelor de reflectare, cât a timpului acordat fiecărui candidat. El crede că în în acest fel, tabloul general ar fi arătat mai echilibrat și s-ar fi văzut că nu există o discrepanță mare între apariția concurenților. Colesnic a fost însă contrazis de colegii săi, care au menționat că este important în ce lumină - negativă, pozitivă sau neutră - apare un candidat sau altul.
Olga Guțuțui, membra a CCA, a propus că posturile de televiziune Publika TV, Canal 2, Canal 3 și Prime să fie monitorizate la capitolul respectării legii privind publicitatea mascată. Aceasta a făcut referire și la rezultatele monitorizării presei în campania electorală de către organizațiile nonguvernamentale de media, care au atras atenţia asupra acestui fenomen.
Nicolae Damaschin, membru al CCA, s-a referit la pericolul ”propagandei interne”, care are loc la posturile de televiziune locale. El consideră că, în cazul în care situaţia privind reflectarea corectă a evenimentelor nu se va schimba la aceste televiziuni, ar fi necesare pedepse mai aspre.
Președintele CCA, Dinu Ciocan, a fost de părerea că este foarte greu să fie prezentate în mod perfect echilibrat evenimentele politice în timpul campaniei electorale. El a făcut apel către radiodifuzori să fie mai precauți în privința prezentării echidistante a campaniei electorale.
Monitorizarea principalelor buletine de știri privind reflectarea campaniei electorale în alegerile locale a fost realizată de CCA în perioada 18 - 27 mai 2015.
Foto: captare video