Reprezentanții postului Jurnal TV au solicitat Parlamentului, Guvernului, Delegației UE la Chișinău, dar și altor instituții abilitate, demiterea membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru acțiuni neconcurențiale și discriminatorii, informează Jurnal.md. În plus, conducerea postului de televiziune a cerut despăgubiri de două milioane de lei de la CCA. Jurnal TV invocă și o decizie a Curții Supreme de Justiție ce atestă concurența neloială a CCA.
Pe de altă parte, membrii CCA au examinat vineri, 20 decembrie, o cerere prealabilă înaintată de Jurnal de Chișinău Plus SRL, în care li se solicită achitarea, în termen de 15 zile, a peste două milioane de lei către postul TV. Aceștia au găsit cererea drept neîntemeiată și neargumentată, astfel că au respins-o.
Conflictul dintre Jurnal TV și CCA este legat de acuzațiile reprezentanților postului de televiziune conform cărora CCA nu a sancționat radiodifuzorii care încalcă legea prin transmiterea filmelor în limba rusă fără traducere sau subtitrare în limba română. Reprezentanții Jurnal TV susțin că postul lor este printre singurele care suportă cheltuieli pentru subtitrare și dublare.
Președintele CCA, Marian Pocaznoi, este de altă părere. ”Noi avem două decizii ale instanței de judecată și Curții Supreme de Justiție, în care, referitor la întrebarea dacă CCA a acțional legal sau ilegal atunci când a sancționat sau nu radiodifuzorii privind titrarea fimelor, ni s-a dat câștig de cauză. Ulterior, pe același subiect, CSJ a acordat câștig de cauză postului de televiziune Jurnal TV, spunând că CCA a promovat concurența neloială. În situația de față, există toate premisele să ne adresăm Consiliului Superior al Magistraturii privind revizuirea acestei hotărâri a instanței”, a declarat Marian Pocaznoi, în cadrul ședinței de vineri.
Expertul mass-media și şeful Serviciului Programe de la Radio Moldova Actualităţi, Ion Bunduchi, a spus că radiodifuzorii ar trebui să-şi onoreze angajamentele luate la câştigarea concursului de licență. ”Cert este că nu putea sau nu trebuia să poată vreun radiodifuzor să câștige vreun concurs fără angajamentul asumat de a respecta cadrul normativ existent, inclusiv de a subtitra sau dubla programele când este necesar”, a declarat Bunduchi pentru Media Azi.
În acelaşi timp, expertul s-a întrebat cine ar trebuie să supravegheze respectarea acestor prevederi. ”Nu toți radiodifuzorii își respectă angajamentul în acest sens și, mai ales, nici cei care respectă nu o fac de la data convenită și în deplină măsură. Dar aceștia au pățit ceva? Iar dacă au pățit, ce s-a întâmplat? Și, la urma urmei, dacă pentru unii există cadru legal, iar pentru alții nu, cine este responsabil pentru asta, cine trebuie să facă ordine și cum se simte acela care, totuși, respectă legea?” a conchis Bunduchi.
Jurnal TV a mai anunțat că, până la lichidarea actualului CCA și învestirea unor alți membri, va ignora ”actele ilegale emise de această instituție compromisă”.
sursa foto: www.unimedia.info