Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) s-a autosesizat referitor la filmul ”Приднестровье: русский форпост” (n.r. Transnistria: avanpost rusesc) televiziunii din Federaţia Rusă NTV, retransmis de postul de televiziune TV7, duminică, 22 decembrie, la o oră de maximă audienţă, anunţă CCA într-un comunicat de presă. Raportul cu privire la monitorizarea detaliată va fi prezentat și examinat în cadrul ședinței publice a CCA din data de 26 decembrie.
”Luând în considerare faptul că titlul conține o aserțiune prin care se atentează la integritatea Republicii Moldova, ne adresăm și pe această cale tuturor instituțiilor abilitate să se implice în acest caz”, se mai menţionează în comunicatul de presă al CCA.
Proprietarul postului TV7 şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, a postat pe o reţea de socializare opinia sa pe marginea acestui subiect. Acesta susţine că răspunderea pentru conţinutul documentarului o poartă autorii materialului, respectiv cei de la postul rusesc NTV:
”Personal nu mă implic în politica editorială a postului TV7, astfel, pentru comentarii, toți cei interesați se pot adresa la administrația postului TV. Însă, vreau să menționez că emisiunile locale produse de TV7, promovează deplin interesele naționale ale Republicii Moldova și reprezintă o platformă recunoscută pentru libertatea de exprimare de care are nevoie o societate democratică”, a precizat Lucinschi.
Reacţia deputatului Chiril Lucinschi a fost urmată de o declarație a directoarei canalului de televiziune, Natalia Davidovici, de asemenea postată pe o reţea de socializare. Ea a spus că nu are dreptul, conform contractului, să ”taie” grila de emisie a postului de televiziune NTV, pe care îl retransmite TV7, şi recunoaşte că decizia de a lăsa documentarul în grila de emisie îi aparţine personal. ”Îmi asum răspunderea pentru aceasta”, a menţionat Davidovici.
În acelaşi timp, atât Chiril Lucinschi, cât şi Natalia Davidovici afirmă că regretă apariţia acestui film, care nu aduce beneficii relaţiilor bilaterale dintre două state. ”Or, asemenea ”producții mediatice” generează doar ostilitate. Stimați prieteni, este o provocare evidentă și cred că e cazul să reacționăm calm, corect, cu demnitate. Cu certitudine, cetățenii Republicii Moldova nu mai pot fi manipulați”, a afirmat Lucinschi.
”Nu sunt adepta metodelor folosite în acest film, care distanţează unii de alții oameni şi popoare. Dar, în acelaşi timp, sunt şi împotriva cenzurii”, a adăugat directoarea postului TV7.
Directorul Executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, consideră că CCA-ul ar trebui să se autosesizeze inclusiv în privinţa altor canale ruseşti: Pervîi Kanal, retransmis de PRIME TV.
La rândul său, jurnalistul stabilit în regiunea transnistreană Roman Conopliov, într-un material publicat pe Dniestr.ru, şi-a exprimat părerea faţă de documentarul difuzat de NTV, spunând că este unul manipulator.
”Este un produs integral propagandistic”, a scris Conopliov. El a explicat că, pentru publicul rus, mesajul filmului se rezumă la ideea că ”puterea nu-i abandonează pe ruși” și este o publicitate mascată destinată alegătorilor de această naționalitate. De cealaltă parte a publicului țintă, însă, se află alegătorii moldoveni, în special muncitorii migranți și persoanele în vârstă. Acestora li se sugerează să voteze cu Partidul Comuniștilor (PCRM), cel mai apropiat partid de Rusia, astfel rezolvându-se și problema transnistreană, mai este de părere Conopliov.
Această situație nu este prima de acest fel de la parafarea Acordului de Asociere cu UE de către Moldova și Georgia la sfârșitul lunii noiembrie. Experții moldoveni sunt de părere că vectorul pro-european al Moldovei va atrage din ce în ce mai multă opoziție din partea conducerii Rusiei, mai ales în ceea ce privește problema transnistreană.