Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a prezentat, luni, 23 decembrie, rezultatele raportului de monitorizare a posturilor de radio cu privire la calitatea limbii române vorbite. Cele mai multe greşeli gramaticale, potrivit raportului, au fost legate de calchierile din limba rusă.
Experţii vor lansa un ghid de exprimare corectă, elaborat în urma monitorizărilor. Ulterior, acest ghid va fi distribuit gratuit tuturor posturilor de radio şi de televiziune.
Grupul de filologi care a lucrat la raport a constatat că cele mai multe greșeli de exprimare apar în emisiunile de divertisment, pe când cele mai puține sunt în jurnalele de știri. Coordonatorul de proiect, Inga Druţă, a spus că, împreună cu colegii ei de la Institutul de Filologie, este dispusă să ajute profesioniștii media ori de căte ori aceştea vor avea nevoie la capitolul utilizării corecte a limbii române.
În perioada menționată au fost monitorizate 14 posturi de radio: Radio Moldova, Radio Moldova Tineret, Radio Chişinău, Radio Vocea Basarabiei, Radio Noroc, Jurnal FM, Micul Samaritean, Radio Stil, Radio Plai, MUZ FM, Fresh FM, Maestro FM, Hit FM şi Radio Polidisc (Русское Радио).
Monitorizarea s-a desfăşurat în luna septembrie şi a vizat modul în care vorbesc prezentatorii de ştiri, reporterii și moderatorii. Raportul a fost efectuat de filologi din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
sursa foto: www.indieambassador.com