Eşti aici

Ample controlale declanșate la instituțiile media din regiunea transnistreană

30 Decembrie 2013
1333 de afişări

Procurorii din regiunea transnistreană au demarat o serie de controale în instituțiile mass-media din teritoriu în ceea ce privește respectarea legislației impuse de așa-zisa conducere de la Tiraspol, anunță Nr2.ru, făcând referire la declaraţiile adjunctului procurorului pentru misiuni speciale Smbat Alikhanyan.

Potrivit acestuia, verificarea s-a declanşat deja de săptămâna trecută și vizează toate instituţiile media din regiune. Alikhanyan a purtat și o discuţie cu membrii redacţiei Novîi Region, potrivit Nr.2. Procurorul a întrebat despre condiţiile de muncă ale jurnaliştilor, dar şi despre existența unor acte ce pot confirma înregistrarea instituţiei la autoproclamatele autorități din regiune. Jurnaliștii locali spun că aceste acțiuni ar viza în mod special mass-media greu controlabilă de liderii de la Tiraspol, precum Novîi Region.

Un jurnalist din regiunea transnistreană care a cerut să rămână anonim a spus că, cel mai probabil, așa-zisa administrație de la Tiraspol intenționează să lichideze Novîi Region, dar că acest lucru nu se va întâmpla. ”La vremea sa, același lucru a vrut să-l facă şi Igor Smirnov (n.r. fost lider transnistrean), dar nu a putut. (...) Ei (n.r. autoritățile) vor să-i verifice pentru că ar fi descoperit unele scheme financiare ilegale. Doar că Novîi Region, din câte se știe, primesc bani din Rusia. Astfel, verificările ar trebui desfășurate acolo, iar în Rusia ei nu pot face un asemenea control”, a conchis jurnalistul, punând aceste acțiuni pe seama unor reglări de conturi între diferite grupări politico-economice din regiune.

La rândul său, analistul din Tiraspol Andrei Safonov, într-un articol publicat pe Mediacenter.md, a scris că este posibil ca echipa lui Şevciuk să încerce să lichideze presa greu de controlat pentru a păstra monopolul asupra informațiilor. El a mai adăugat că acesta este primul pas spre campania electorală. ”Portalul (n.r. Novîi Region) este foarte popular în rândurile cititorilor transnistreni. Acolo nu le poţi ordona aşa cum se face cu mass-media de stat”, a mai scris Safonov.

La o conferinţă de presă de joi, liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk a declarat că una din priorităţile așa-zisei conduceri este stabilirea finanţării mass-mediei transnistrene. ”Eu sper că, în 2014, împreună o să ne gândim cum vom face mai transparente sursele de venit ale instituţiilor de presă”, a declarat Şevciuk.

sursa foto: Wikimedia Commons