Eşti aici

Operatorii de cablu au început să reintroducă Jurnal TV, Accent TV și RTR Moldova în ofertele lor

15 Ianuarie 2014
2196 de afişări

Distribuitorii Megapolis și Sun Communications reintroduc cele trei canale în ofertele lor de programe, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Coodonator al Audiovizualului (CCA). De asemenea, CCA a tras o serie de concluzii în urma situației create în jurul celor trei posturi de televiziune.

Membrii Consiliului au constatat că doar Megapolis, al cărei titular de autorizație este Veb TV, a scos Jurnal TV din lista de canale retransmise. Sun TV nu a eliminat niciun post complet, ci a repoziționat Jurnal TV și Accent TV în grila cu posturi digitale, în vreme ce RTR a fost suspendat temporat, menționează CCA.

CCA susține că a cerut celor doi operatori explicații pentru schimbările făcute, aceștia invocând motive economice - absența contractelor semnate pe anul 2014 - și tehnologice - nevoia de a dezvolta ofertele digitale și de a renunța la cele analogice. Pentru a soluționa aceste probleme, CCA a invitat părțile interesate, miercuri, 15 ianuarie, la o discuție pe această temă.

Între timp, Sun Communications a anunțat că și-a revăzut decizia și a reintrodus posturile Jurnal TV și Accent TV în ofertele sale de bază. Referitor la RTR Moldova, reprezentanții companiei au declarat că negocierile se află în faza finală, iar la sfârșitul acestei săptămâni postul se va regăsi în lista de canale.

Reprezentantul Veb TV, titularul Megapolis, a spus că, deși nu deține contractele semnate, va reveni la lista inițială de canale și va include Jurnal TV și Accent TV în oferte, în baza unei scrisori, până la finalizarea negocierilor.

CCA a mai anunțat că este în curs de examinare a situației referitor la retransmisia posturilor Accent TV și RTR Moldova în ofertele Moldtelecom.

Jurnal TV a revenit, de marți după-amiază, în oferta de bază a operatorului Sun Communications, care este liderul de piață în Chișinău. La scurt timp, a urmat și Megapolis. Alți nouă operatori totuși nu mai transmit, de la începutul săptămânii, programele postului de televiziune. Aceștia sunt Laritex TV, TSV Com, Domino TV, Art TV Strășeni, Larom TV, Alfa TV, DIC TV, Gala TV şi Satelit TV.

Jurnal TV a fost exclus din pachetele de bază ale operatorilor de cablu, în noaptea de 12-13 ianuarie. Evenimentul a atras comentarii înflăcărate de la echipa Jurnal TV, jurnaliști din toată Moldova, membri ai societății civile și oficiali europeni.

Săptămâna trecută, Jurnal TV atrăgea atenția asupra unui proiect de decizie al CCA privind distribuirea posturilor obligatorii pe teritoriul Republicii Moldova. Conform acestui proiect, numai posturile cu acoperire națională și transmise prin eter ar fi obligatorii pentru retransmisie - ceea ce ar lăsa pe dinafară posturi precum PRO TV Chișinău sau Jurnal TV. Pe de altă parte, CCA a anunțat, luni, că Jurnal TV dezinformează publicul prin afirmațiile făcute și a precizat că nu există o listă a posturilor retransmise obligatoriu.

Anterior, la începutul lunii, Accent TV - post afiliat comuniștilor - și RTR Moldova - versiunea locală a unui post TV rusesc - au fost excluse din grila de programe Moldtelecom.

Aceste schimbări pe piața media vin la începutul unui an electoral și în același timp cu un raport lansat în 8 ianuarie, potrivit căruia spațiul informațional din Moldova este în continuare dominat de instituții media rusești sau pro-ruse. În luna decembrie, presa din Moldova a scris pe larg și despre faptul că mai multe posturi TV din Rusia manipulează publicul în legătură cu Republica Moldova, mai ales după ce guvernul lui Iurie Leancă a parafat Acordul de Asociere cu UE la Vilnius.