Eşti aici

Portalul Novîi Region din regiunea transnistreană s-a închis

02 Ianuarie 2014
1623 de afişări

Conducerea portalului Novîi Region a anunțat, miercuri, 1 ianuarie, că site-ul nu va mai funcționa în regiunea transnistreană, deoarece nu a primit acreditare pe anul 2014 de la așa-zisele autorități din teritoriu.

La începutul săptămânii, presa din regiunea transnistreană scria că procurorii locali au demarat o serie de controale în instituțiile mass-media din teritoriu în ceea ce privește respectarea legislației, mai ales cea referitoare la finanțe. Adjunctului procurorului pentru misiuni speciale Smbat Alikhanyan s-a întâlnit recent și cu membrii redacției Novîi Region, pe care i-a întrebat despre condiţiile de muncă ale jurnaliştilor, dar şi despre existența unor acte ce pot confirma înregistrarea instituţiei la autoproclamatele autorități din regiune.

Politologul Roman Conoplev a scris, într-un articol de opinie publicat pe Dniestr.ru, că problemele au pornit de la sponsorii politici ai portalului. La fondarea redacției, politica editorială a site-ului a fost în favoarea partidului Obnovlenie, al cărui lider de atunci era Evghenii Şevciuk. Ulterior, politica s-a întors în defavoarea lui Şevciuk, portalul devenind o platformă de exprimare pentru opoziţie. Potrivit lui Conoplev, scopul blocării activității portalului este de a lipsi opoziția de libertatea de exprimare.

Totodată, politologul a atras atenţia asupra relaţiilor de prietenie dintre Evghenii Şevciuk şi reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru regiunea transnistreană Dmitri Rogozin, care i-ar permite liderului de la Tiraspol să-şi regleze conturile cu politicienii din opoziție. În acelaşi timp, Conoplev a scris că autorităţile vor continua asemenea acţiuni. ”Va veni și rândul altor persoane care aparţin aceleiaşi tagme politice ca şi Novîi Region: Buceaţchi, Safonov, Leonov, bloggerii”, a atenționat Conoplev.

În urma sistării activității de către Novîi Region, preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din regiunea transnistreană, Andrei Safonov, a venit cu iniţiativa de a crea Comitetul Public de apărare a libertăţii presei. Menirea comitetului, potrivit lui Safonov, este nu numai de a proteja mass-media, dar şi dreptul cetăţenilor de a fi informaţi. Safonov a mai spus că închiderea redacției Novîi Region este reprezentativă pentru starea libertății presei în regiunea transnistreană.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, liderul de la Tiraspol Evgenii Şevciuk a spus, într-o conferinţă de presă, că una din priorităţile așa-zisei conduceri transnistrene este stabilirea finanțatorilor mass-mediei transnistrene. 

Novîi Region a activat în regiunea transnistreană din martie 2006, fiind proprietatea News Agency NR2 NEW RUSSIA L.P. înregistrată în Scoția, care are birouri în mai multe ţări ale lumii.