Eşti aici

Controverse în Parlament pe tema retransmiterii posturilor TV și clarificării legislației audiovizualului

22 Ianuarie 2014
1373 de afişări

Excluderea și apoi reintroducerea posturilor de televiziune Jurnal TV, Accent TV și RTR Moldova în ofertele de cablu ale mai multor operatori din Moldova continuă să creeze dispute între coaliția de guvernare și opoziție. Postul Accent TV, afiliat Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a revenit în mai multe grile de emisie, însă nu și cea a operatorului de stat Moldtelecom.

PCRM a convocat astfel o sesiune extraordinară în Parlament pentru a discuta situația mass-mediei din țară, însă aceasta nu a avut loc din lipsă de cvorum, deoarece coaliția de guvernare a refuzat să discute cu comuniștii. Pe deasupra, grupul de lucru creat de Comisia parlamentară pentru mass-media, care trebuia să găsească soluții pentru aplanarea conflictelor apărute în urma excluderii celor trei posturi din ofertele cabliștilor, s-a destrămat marți, 21 ianuarie, din cauza divergențelor dintre deputați.

Postul Accent TV a rămas singurul radiodifuzor din cele trei posturi de televiziune excluse din ofertele furnizorilor TV care nu a fost reintrodus în oferta Moldtelecom. Directorul general al Accent TV, Roman Malinovski, a declarat pentru Media Azi că până la acest moment nu a primit niciun răspuns din partea conducerii instituţiei de stat. El a susținut că acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, în mod oficial, Moldtelecom ar trebui să poarte negocieri cu toate cele trei posturi pentru reluarea transmisiunii. De asemenea, Malinovski a spus că dacă legislația ar clarifica relațiile dintre radiodifuzori și operatorii de cablu, atunci astfel de situații ar putea fi evitate.

De cealaltă parte a baricadei, reprezentanții Moldtelecom continuă să păstreze tăcerea în privinţa acestor conflicte. După mai multe încercări de a contacta oficiali ai instituției de stat, Media Azi a obținut un răspuns de la directorul de publicitate al companiei, Anna Iavorenco, care a declarat că Moldtelecom nu comentează pentru presă situaţia creată.

La finalul săptămânii trecute, membrii Comisiei parlamentare pentru mass-media au creat un grup de lucru pentru a concepe o inițiativă legislativă care să reglementeze relația dintre radiodifuzori și operatorii de cablu, astfel încât să nu mai apară evenimente precum cele implicând Jurnal TV, Accent TV și RTR Moldova.

După eșuata şedinţă extraordinară a Parlamentului convocată de deputaţii comuniști luni, aceştia din urmă au înregistrat la Biroul Permanent un proiect de lege pentru modificarea Codului Audiovizualului, scrie Omega.md. Potrivit proiectului, distribuitorii TV vor fi obligaţi să includă în ofertele lor radiodifuzorii care transmit programe autohtone. În acelaşi timp, în această iniţiativă legislativă se propune ca o persoană fizică sau juridică să aibă dreptul la cel mult două licenţe de emisie, nu cinci după regula prezentă - potrivit comuniștilor, această prevedere vizează direct monopoliștii media precum Vlad Plahotniuc. O altă propunere este ca membrii CCA să fie numiţi cu votul a nu mai puţin de trei cincimi din numărul total al deputaţilor. Pe deasupra, comuniștii au depus o nouă cerere privind convocarea unei şedinţe extraordinare a Legislativului, în care doreşte să dezbată situaţia mass-media.

Ulterior, marți, Jurnaltv.md a scris că grupul de lucru pentru modificarea Codului Audiovizualului a fost desfiinţat. Președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, a declarat pentru TV7 că ruptura a venit în momentul depunerii de către deputații comuniști a inițiativei legislative privind modificarea Codului Audiovizualului. El a susținut că această mișcare a fost motivată pur politic și ar fi vrut ca opoziția să se consulte cu membrii comisiei de profil înainte să depună documentul la Biroul Parmament. ”Proiectul trebuia să fie unul comun, pregătit fără grabă și calitativ. Nu are rost să discutăm acest proiect”, a spus Lucinschi pentru TV7.

Președintele Comisiei a atenționat că și ceilalți deputați vor veni cu proiecte de lege separate, care va fi supuse dezbaterilor publice împreună cu cel al comuniștilor.

sursa foto: imgur.com