Sesiunea extraordinară a Parlamentului, convocată de către membrii Partidului Comuniştilor pentru 24 ianuarie, la ora 10.00, urma să dezbată situația din audiovizualul autohton. În acelaşi timp, în cadrul sesiunii trebuia să fie examinat proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului, înregistrat de către opoziţia comunistă.
Joi, însă, unii dintre deputaţi coaliţiei de guvernare au anunţat că nu vor participa la şedinţa reconvocată de comunişti, după cum au refuzat să discute și la prima convocare a sesiunii extraordinare din 20 ianuarie. După cum era de așteptat, vineri s-au prezentat doar 30 de deputați, iar sesiunea a fost anulată din lipsă de cvorum.
La rândul său, Comisia parlamentară pentru mass-media a anunţat că, la ora 11.00, tot vineri, 24 ianuarie, organizează consultări publice privind propunerile de modificare a Codului Audiovizualului, ceea ce făcea desfășurarea sesiunii extraordinare puțin probabilă.
Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului, înregistrat de către deputaţii comuniști, prevede reglementări ale relaţiilor dintre operatorii de cablu şi radiodifuzori. Astfel, se propune ca operatorii să fie obligaţi să difuzeze programele autohtone care au conţinut analitic şi informaţional. Altă prevedere vizează limitarea numărului de licențe emise pentru o singură persoană, fie aceasta fizică sau juridică.
Totodată, deputații comuniști au cerut ca la sesiunea extraordinară de vineri să fie prezentă întreaga componență a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). Membrii CCA urmau să organizeze o ședință a consiliului la ora 10.00, dar au amânat convocarea ei pentru ora 14.00.
sursa foto: www.noi.md