Eşti aici

Autorităţile ucrainene restricționează accesul în ţară jurnaliştilor din Moldova

27 Ianuarie 2014
1695 de afişări

Jurnaliştii moldoveni de la portalurile Diez.md şi Komersant.md, care au încercat să meargă în Ucraina pentru a relata evenimentele din țara vecină, au ajuns doar până la graniță. Vameșii ucraineni i-au interogat pe jurnaliști despre scopul vizitei lor și, ulterior, i-au anunțat că le este interzisă intrarea în țară în scopuri profesionale.

Reporterul portalului Diez.md, Olesea Cember, a povestit că a fost interogată de funcţionari în privinţa scopului călătoriei în Ucraina, la vama de lângă satul Platonovo. “Mi-a fost completată o fișă individuală cu toate detaliile necesare: scopul vizitei, câte zile planific să petrec în Kiev, prin ce metodă o să prezint evenimentele, adresa unde o să fiu cazată, suma bănească pe care o dispun și multe alte detalii. După completarea anchetei am răspuns la aceleași întrebări, doar că, de această dată, conversația a fost filmată”, a explicat jurnalista.

Ulterior, lui Cember i s-a spus că îi este interzis accesul în ţară pe motiv că îi lipseşte o invitație din partea unei instituții de presă din Ucraina, precum și suma minimă necesară pentru străinii care vizitează ţara. “Am fost informată ca această interdicție se răsfrânge doar asupra acestei vizite în scop de lucru, iar ulterior nu voi avea probleme dacă o voi face în scopuri personale”, a mai spus Olesea Cember.

Redacţia portalului şi-a exprimat regretul în privinţa acestui incident.

Un alt jurnalist, de la publicaţia Kommersant.md, care a încercat și el să ajungă în Ucraina, a întâmpinat de asemenea probleme. De data aceasta a fost vorba despre vama de lângă punctul de trecere Starokazacie. Jurnalistului i s-a explicat că există oarecare decizie internă în ceea ce privește refuzarea accesului jurnaliștilor în Ucraina.

Kommersant.md a mai scris că grănicerii ucraineni au permis accesul echipei de filmare de la Publika TV pe teritoriul ţării doar după intervenţia ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Serhei Pirojcov. Acest lucru s-a întâmpat după ce jurnaliştii au stat mai multe ore blocați la graniță.

Protestele pașnice din Ucraina, inițial concentrate în Kiev, au degenerat în ultima săptămână în violențe și confruntări între forțele de ordine și manifestanți. Mai multe regiuni ale țării au fost cuprinse de revolte, oamenii ocupând clădiri ale administrațiilor publice și cerând în număr din ce în ce mai mare demisia președintelui Viktor Ianucovici și a guvernului.

sursa foto: Flickr Creative Commons