Eşti aici

Reprezentantul OSCE prezintă analiza proiectelor de modificare a Codului Audiovizualului al Republicii Moldova

04 August 2015
1633 de afişări
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, a prezentat luni, 3 august, o analiză juridică a două proiecte de legi privind modificarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova, comandată de Biroul Reprezentantului pentru a ajuta autoritățile în eforturile lor de îmbunătățire a legislației naționale în domeniul mass-media.
 
Expertiza juridică a fost efectuată în baza unei solicitări din partea lui Andrian Candu, președintele Parlamentului.
 
Într-o scrisoarea către Candu din data de 23 iulie, Reprezentantul s-a referit la concluzia autorului analizei, conform căreia actualele proiecte de modificări conțin mai puține prevederi ambigue decât proiectele anterioare (a se vedea http://www.osce.org/fom/152491).
 
În raport se afirmă, totuși, că este dificil și adesea contraproductiv de a încerca să limitezi un anumit limbaj prin legislația excesiv de restrictivă.
 
Analiza oferă mai multe recomandări practice pentru a aduce legislația propusă în conformitate cu angajamentele cu privire la libertatea presei în cadrul OSCE.
 
Reprezentantul și-a exprimat speranța că proiectele de modificări propuse vor fi revizuite cu atenție de către Parlament, astfel încât reglementarea legislativă să nu aplice limite nejustificate pentru libertatea de exprimare și libera circulație a informației.
 
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei urmărește evoluția presei în toate cele 57 state participante ale OSCE. Ea asigură avertizarea anticipată în cazul încălcării libertății de exprimare și a libertății presei, și promovează respectarea deplină a angajamentelor cu privire la libertatea presei în cadrul OSCE. Aflați mai multe informații pe www.osce.org/fom, pe Twitter: @OSCE_RFoM și pe facebook.com/osce.rfom.

 

Comunicat de presă, OSCE, Viena, 3 august 2015 
Sursa foto: http://www.osce.org