Eşti aici

Jurnalistă rugată să părăsească sala la un eveniment al Ministerului Sănătății

05 Februarie 2014
2165 de afişări

Irina Papuc, jurnalistă la portalul informațional E-sănătate.md, a scris, marți, că a fost dată afară de la un eveniment organizat de Ministerul Sănătății în 31 ianuarie. De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de presă al ministerului susțin că era vorba despre un atelier de lucru privat, la care presa nu fusese invitată.

”Este pentru prima oară în experiența mea de jurnalist când sunt <invitată> să mă car de la un eveniment și încă mi se spune clar că n-am voie să iau cu mine rapoarte, hârtii sau date care au fost prezentate în cadrul evenimentului”, a scris Irina Papuc într-un articol cu titlul "Cum am ajuns să fiu dată afară de la un eveniment public, organizat de Ministerul Sănătății”, publicat pe platforma online E-sănătate.

Irina Papuc a scris că a participat în calitate de jurnalist la un eveniment public, organizat de Ministerul Sănătății, la care se discutau plățile oficiale și neoficiale din sistemul de ocrotire a sănătății. ”Evenimentul nu se consumase nici pe jumătate când s-a apropiat de mine șefa serviciului de presă, Viorica Tudos, și mi-a spus că trebuie să părăsesc sala, iar raportul (cu date foarte interesante) să-l las pe masă”, a scris jurnalista.

”Nu fusese precizat dacă este doar un atelier de lucru la care presa nu are acces, dacă este secret și jurnaliștii nu ar avea voie să participe. Eu așa înțeleg: din moment ce apare pe site-ul Ministerului Sănătății, din moment ce a fost făcut public, atunci nu ar trebui să existe restricționarea accesului”, a mai declarat Irina Papuc pentru Media Azi.

În contextul incidentului, jurnalista i-a cerut explicații șefei Serviciului de presă, Viorica Todos, care i-a spus că excluderea ei de la eveniment ar fi fost dorința șefului Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Moldova, Jarmo Habicht. Ulterior, însă, Habicht i-ar fi spus acesteia că nu știe nimic despre acest subiect.

”Sigur indicațiile au venit de la viceminiștrii care au fost acolo, pentru că de la altcineva nu puteau să vină”, a mai spus Papuc pentru Media Azi. În același timp, jurnalista a declarat că nu este prima data când angajații ministerului denotă o atitudine negativă față de reporteri. ”Pentru mine nu a fost o mirare; noi (n.r. E-sănătate) avem o relație mai ostilă cu Ministerul Sănătății de o bucată de vreme. Multe dintre solicitările noastre rămân fără răspuns sau dacă cerem chiar și un mic detaliu ni se spune că vom primi răspunsul în 30 de zile lucrătoare. Ministerul nu mai răspunde apoi la telefon, viceminiștrii răspund foarte rar, iar șefii de direcții nu ne pot spune nimic motivând că ei nu au dreptul fără acordul serviciului de presă”, a menționat Irina Papuc.

Media Azi a contactat-o, marți, 4 ianuarie, și pe șefa Serviciului de presă al Ministerului Sănătății, Viorica Tudos. Aceasta a susținut că evenimentul respectiv a fost un atelier de lucru și nu era un eveniment public. ”Am rugat-o respectuos să părăsească sala și să nu folosească informația, pentru că este, în primul rând, un raport preliminar, nefinalizat despre plățile indirecte în sistemul de sănătate. A fost o ședință de lucru de informare cu medicii, cu directorii de spitale, pentru ca ei să discute, să ajungă la niște concluzii, la niște pași următori. S-a făcut un workshop. A fost un eveniment intern. Chiar nu a fost invitat nimeni din presă”, a declarat aceasta.

Viorica Tudos este de părere că articolul Irinei Papuc este nepotrivit. ”Este o atitudine tendițioasă a domnișoarei Papuc. Mai ales că mai scrie că a fost tratată cu indiferență de către Serviciul de presă sau că domnul ministru a refuzat-o. Probabil într-un moment nu i-a acordat atenție. Dar vreau să-i aduc aminte când i-am organizat un interviu cu domnul ministru, recent”, a spus Todos. Ea a adăguat că înțelege supărarea jurnalistei, pentru că vine ”din aceeași tagmă”, dar că în acest caz există și alte aspecte importante: ”de unde vine finanțarea pentru E-sănătate, cine e la cârmă și de ce se manifestă o atitudine așa de tendențioasă față de Ministerul Sănătății”, a conchis Todos, fără a da mai multe detalii.