Eşti aici

Consiliul de Presă cere investigarea cazului de amenințare a jurnalistei Alina Țurcanu

02 Septembrie 2015
1732 de afişări
Consiliul de Presă a solicitat postului de televiziune Publika TV să se desolidarizeze public de ameninţările lansate de colaboratorul său, Daniel Lachi, care, potrivit jurnalistei  Alina Țurcanu, a intimidat-o. El a fost nemulțumit de opiniile critice ale jurnalistei în privința calității unei știri pe site-ul Publika.md.

Membră a Consiliului de Presă din Republica Moldova, redactor la Radio Europa Liberă și membră a Centrului de Investigații Jurnalistice, Alina Țurcanu, pe 31 august 2015, a plasat pe Facebook un comentariu critic despre o știre publicată pe portalul publika.md,  în care site-ul presupune că ar exista o legătură între forțele proruse din estul Ucrainei cu Platforma Civică ”Demnitate și Adevăr” și mișcarea ”Antifa”.

 ”PUBLIKA.MD, ăsta e jurnalism?! Cum să fabrici „știri” chiar în halul ăstă? Nu vă e rușine să mințiți atât de urât? Ori sunteți foarte rău intenționați, ori cel care a făcut porcăria asta nu cunoaște engleza (cred că e vorba de prima variantă, totuși). Confruntați „știrea” Publika.md cu articolul de pe acest blog dubios la care face referire. Unde vedeți voi acolo mesaje de susținere și apeluri? După logica asta, dacă un site al unor teroriști ar publica o știre de la o conferință de presă susținută de Plahotniuc, asta ar însemna că Plahotniuc și, respectiv, toți cei pe care-i susține/finanțează/controlează sunt susținuți de teroriști?”, -  a scris jurnalista pe pagina sa de Facebook.

După publicarea acestei opinii, Alina Ţurcanu a fost intimidată şi ameninţată de colaboratorul postului de televiziune Publika TV, Daniel Lachi:”Poți să mă ștergi din prieteni, no problem, da eu o să te urmăresc şi fă aşa ca să nu fie nevoie să te pedepsesc. Deci, îți alegi orice temă de investigat, în afară de televiziunea mea”, scrie acesta în mesajul său.

 Ulterior, potrivit jurnalistei Alina Țurcanu, cineva din administrația postului i-a telefonat să-și ceară scuze pentru situația creată.

Amenințările colaboratorului Publika TV au trezit un val de reacții negative din partea internauților. Consiliul de Presă s-a autosesizat şi a solicitat postului de televiziune Publika TV să se desolidarizeze public de ameninţările lansate de colaboratorul său şi să desfăşoare o investigaţie internă pe marginea acestui caz. ”Ameninţarea şi intimidarea pentru expunerea opiniilor critice sunt inadmisibile într-o societate democratică şi cad sub incidenţa legislaţiei în vigoare”, - se menționează în declarația Consiliului de Presă.

Am solicitat la telefon opinia administrației postului de televiziune Publika TV, referitor la cele întâmplate, însă ni s-a spus să trimitem o scrisoare electronică. Până la momentul publicării materialului n-am primit niciun răspuns din partea postului tv.

Marţi, 1 septembrie, activiștii partidului ”Casa noastră - Moldova” au protestat în fața sediului postului de televiziune Publika TV pentru a-și exprima dezacordul cu politica editorială a postului.