Eşti aici

Șeful statului susţine ideea suspendării retransmisiei posturilor de televiziune străine, care „lucrează împotriva independenței R. Moldova”

28 August 2015
1126 de afişări
Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, într-un interviu pentru Radio Chişinău, şi-a exprimat nemulţumirea față de influenţa negativă pe care o au posturile rusești asupra societăţii moldoveneşti și a declarat că ar fi de acord ca retransmisia acestora să fie suspendată. În context, el a  criticat activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).
 
„Eu, dacă va fi cazul, voi fi și pentru închiderea acelor posturi de televiziune care lucrează împotriva independenței Republicii Moldova, împotriva cursului oficial de dezvoltare, pe care l-au ales majoritatea cetățenilor și să intrăm într-o normalitate”, a fost răspunsul său la o întrebare ce se referea la propaganda rusă.
 
Șeful statului s-a arătat nemulţumit de faptul că unele structuri media din străinătate au o influență negativă asupra societății moldovenești. „Predomină, aș spune eu, pe nedrept pentru cetățeanul nostru, al Republicii Moldova, posturi de televiziune străine, care nu au cele mai bune intenții pentru Republica Moldova și pentru societatea noastră. Aceste posturi de televiziune, care funcționează la noi, cu acordul nostru, cu regret, ne insuflă permanent ura față de alte țări, față de Uniunea Europeană și promovează niște idei care nu se regăsesc în programul majorității parlamentare a Republicii Moldova”, a spus preşedintele. În opinia sa, o parte din vină pentru situaţia creată o poartă CCA, deoarece „structurile competente ale audiovizualului nu își îndeplinesc întotdeauna obligațiunile, legate de a preveni aceste acțiuni diversioniste”, a adăugat preşedintele ţării.
 
Precizăm că, în Parlament au fost depuse două proiecte de legi privind modificarea și completarea Codului audiovizualului, care au în vedere, potrivit autorilor, securizarea spaţiului informaţional. În mare parte, ele prevăd majorarea numărului de ore a contentului autohton. Reprezentanţii radiodifuzorilor locali care retransmit emisiuni străine s-au arătat nemulţumiţi de asemenea prevederi.
 
Parlamentul a solicitat comentarii suplimentare din partea structurilor de profil ale UE pe marginea acestor proiecte. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, și-a exprimat speranța că proiectele de modificări propuse vor fi examinate cu atenție de către Parlament, astfel încât reglementarea legislativă să nu aplice limite nejustificate pentru libertatea de exprimare și libera circulație a informației.