Eşti aici

Proiectele de legi au fost expertizate. Ce urmează?

17 Septembrie 2015
1741 de afişări
După ce OSCE, iar săptămâna trecută și Consiliul Europei (CoE), s-au expus asupra celor două proiecte de completare și modificare a Codului audiovizualului, societatea civilă se întreabă care va fi soarta lor de mai departe. În cât timp am putea reglementa prin lege securizarea spațiului informațional și care sunt pașii următori pe care ar trebui să-i întreprindem?

La Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media am fost informați că săptămâna viitoare vor avea loc audieri publice pe marginea celor două proiecte și a recomandărilor făcute de experții internaționali.
Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii  proiectului de lege nr. 218 din 22 mai 2015, prezentat de un grup de deputați PD și PLDM, susține că deocamdată nu a fost stabilită data exactă când deputații vor reveni la examinarea proiectelor în cauză în ședința în plen. În opinia sa, recomandările experților europeni vor pune capăt anumitor ”speculații” care au existat până acum în societate. “Sper că acum ambele proiecte vor fi comasate pentru ca în lectura a doua să venim cu un proiect nou comun”, ne-a comunicat Sergiu Sîrbu.  
La rândul său, deputatul PL, Veaceslav Untilă, consideră că recomandările Consiliului Europei au la bază experienţa internaţională în domeniu și merită să fie studiate cu atenţie.
În ceea ce privește soarta de mai departe a proiectelor de legi, deputatul susține că în prezent acestea se află la Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. “Vom examina atent atât propunerile Comisiei, cât şi ceea ce urmează să se întâmple ulterior, după care vom veni cu o poziţie mult mai clară”, ne-a informat Veaceslav Untilă.

Am încercat să aflăm și părerea unui expert media vizavi de acest subiect. Directorul executiv APEL, Ion Bunduchi, consideră că recomandările propuse de experții europeni, practic, corespund cu cele ale reprezentanților ONG-urilor de media din țară. Totodată, în opinia expertului, cele două proiecte de legi, dacă vor deveni legi, nu vor soluționa problema securității informaționale.
“Republica Moldova, de când există, nu a avut o viziune clară asupra dezvoltării spațiului informațional autohton, astfel ca să fie și securizat. N-ar fi rău ca autoritățile să purceadă la elaborarea unei atare viziuni măcar acum”, susține Ion Bunduchi.
Mai mult, expertul este de părere că ar fi mai bine că aceste  proiecte de legi sa fie respinse. “Ar fi înțelept ca în locul lor să fie adoptat proiectul unui nou Cod al audiovizualului, proiect demult avizat de aceiași experți străini”, a adăugat expertul.

Precizăm, că în Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative de modificare și completare a Codului Audiovizualului: unul semnat de un grup de deputați PL și celălalt semnat de un grup de deputați PLDM și PD. După ce respectivele proiecte de legi au provocat mai multe discuții în societate, acestea au fost transmise pentru expertizare Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția, Organizației pentru drepturile omului ”Freedom House”, Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media.
 

Sursă foto: independent.md