Eşti aici

Protestul din 4 octombrie - între informare și manipulare

Expunerea temei
Protestul din 4 octombrie 2015 s-a aflat în centrul atenţiei presei din Republica Moldova. Majoritatea posturilor tv au oferit spaţii largi evenimentului. Jurnaliştii au prezentat detalii despre asedierea de scurtă durată a sediilor Parlamentului şi a Global Business Center, precum şi despre altercaţiile protestatarilor cu poliţia. Evenimentul a fost şi subiectul emisiunilor de analiză difuzate de majoritatea posturilor tv.

Faptele
Posturile de televiziune analizate în acest studiu de caz au reflectat diferit subiectul în cauză, unele luând la bază criteriul cronologic, altele focusându-se doar pe anumite aspecte ale evenimentului. Postul public de televiziune Moldova1, în materialul „Un nou marş de protest în centrul capitalei” http://trm.md/ro/social/un-nou-mars-de-protest-in-centrul-capitalei-foto/ informează că „… ulterior câteva zeci de reprezentanţi ai protestatarilor au plecat la Parlament. Acestea au cerut convocarea unei şedinţe a Parlamentului şi au încercat să forţeze intrarea în legislativ. Poliţiştii au format un cordon şi nu le-au permis să intre. Protestatarii au fost opriţi de liderii Platformei DA, cărora peste câteva minute le-a reuşit să calmeze spiritele”.

Știrea respectivă prezintă câteva opinii ale participanților la proteste și intervențiile a patru reprezentanți ai Platformei DA.

Publika TV informează în subiectul „Altercaţii la parlament. Manifestanţii "DA" au ocupat scările din faţa clădirii Parlamentului” http://www.publika.md/altercatii-la-parlament-manifestantii-da-au-ocupat... că ”… protestatarii conduşi de activiştii Platformei DA au ocupat scările din faţa Parlamentului. Aceştia aveau în mâini crizanteme. Au încercat să pătrundă în sediul Legislativului, dar au fost împiedicaţi de poliţişti cu scuturi. Au avut loc altercaţii între demonstranţii care scandau "Hoţii, hoţii!" şi scutierii din forţele de ordine”. În știre se mai spune că ”… anterior, ministrul de Interne Oleg Balan declara că protestatarii conduşi de Platforma DA vor încerca să ajungă în sediul Parlamentului, ajutaţi de provocatori”.
Într-un alt material, ”Altercații în fața Parlamentului” http://www.publika.md/altercatii-la-parlament-manifestantii-da-au-ocupat..., (publicat la 00:00 - 04.54), reporterul face o intervenție în direct, ajutat de un alt coleg jurnalist, care povestește despre momentul altercației dintre protestatari și polițiști. ”… A fost o busculadă de câteva minute, s-a încercat o forțare a intrării în Parlament, însă forțele de ordine au reușit să oprească la timp acest lucru”.
În știrea ”Măsuri sporite de securitate la protest” http://www.publika.md/altercatii-la-parlament-manifestantii-da-au-ocupat... (04:55-06:54) Publika TV se referă la măsurile de securitate luate pentru a asigura ordinea publică în data de 4 octombrie. În știre sunt citați Oleg Balan, ministrul Afacerilor Interne, și Gheorghe Cavcaliuc, șef interimar IGP. Acest material a fost urmat de comentariile analistului media Cristian Tabără, prezent în studioul Știrilor, care menționa (07:26-12:53): ”… Probabil, cei din DA se joacă prea tare cu focul… pe de o parte, auzim tot felul de îndemnuri extrem de războinice, de la nesupunere civică, până la diverse alte forme de manifestări radicale, pe de altă parte, îi auzim pe liderii DA spunând - noi o să facem totul pașnic. Or, iată am văzut că lucrurile au fost realmente la limită…”.

La Jurnal TV, în reportajul „Au venit să-și ia țara înapoi” http://www.jurnaltv.md/ro/news/2015/10/4/au-venit-sa-si-ia-tara-inapoi-1... au fost prezentate exclusiv părerile participanților la protest, care și-au exprimat nemulțumirea față de situația actuală din țară. Programul de știri a continuat cu reportajul ”Vor iniția acțiuni de nesupunere civică” http://jurnaltv.md/ro/news/2015/10/4/vor-initia-actiuni-de-nesupunere-ci... , ce a inclus fragmente din discursurile liderilor Platformei DA.

În materialul „Tensiuni în faţa clădirii Parlamentului” http://jurnaltv.md/ro/news/2015/10/4/tensiuni-in-fata-cladirii-parlament... Jurnal TV afirmă: „Un grup de manifestanţi din Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a deplasat într-acolo pentru a vedea dacă autoritățile au convocat şedinţa comună a Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei, așa cum a cerut anterior Consiliul Marii Adunări Naţionale. Ajunși la fața locului, manifestanții au aflat că revendicarea lor a fost ignorată. Unii dintre ei au încercat să pătrundă în sediul Legislativului, dar au fost convinși de liderii Platformei DA să protesteze paşnic. Într-un final, protestatarii au împărţit crizanteme carabinierilor care au încercuit clădirea Parlamentului”.

ProTV relatează cronologic desfășurarea protestului în reportajul
”Protest la limită” http://protv.md/stiri/jurnale-de-stiri/stirile-pro-tv-de-weekend-cu-sper... “…Mii de protestatari din platforma DA au înconjurat Parlamentul și sediile firmelor conduse de Vlad Plahotniuc, iar pe alocuri au rupt cordoanele de poliţişti, mobilizaţi din toată ţara”. În reportaj au fost prezentate declarațiile câtorva reprezentanți ai Platformei DA și ale participanților la protest. În material reporterul menționează: ”…Însă, ca de obicei, de când au loc protestele nici un demnitar nu a reacționat la manifestațiile din centrul capitalei”.

Prime TV informează în știrea ”Proteste cu altercaţii în centrul Capitalei” că ”… zeci de protestatari au încercat să intre cu forța în clădirea Parlamentului, păzită de sute de polițiști”. De asemenea, în contextul ”măsurilor de securitate fără precedent” sunt citați Oleg Balan, ministrul Afacerilor Interne, și Gheorghe Cavcaliuc, șef interimar IGP. http://www.prime.md/rom/news/social/item26670/
O altă știre de la Prime TV - ”Protestele organizate de Platforma "Demnitate și Adevăr" au degenerat în violenţe” http://www.prime.md/rom/news/social/item26672/ - constată fără a indica vreo sursă: ”… Au fost violenţi mai ales foștii combatanți. Susținătorii Platformei DA au încercat să dărâme şi gardul din preajma clădirii. Unii au aruncat cu pietre în clădire. (…) Un fost militar îndemna protestatarii să atace clădirea. Protestatarii au fost violenți și la Parlament, unde au încercat să intre cu forța”.

În știre este prezentată opinia lui Oleg Balan, ministrul de Interne, care spune că "avem unele informații operative că se va încerca astăzi prin cadrul provocatorilor care sunt în PMAN să pătrundă în instituțiile publice". Pe lângă aceasta, în știre a fost inclusă poziția unuia dintre liderii platformei DA, Stanislav Pavlovschi, preluată de la Radio Europa Liberă: "Nimeni nu poate prevedea până la ce nivel de revoltă ar putea ajunge oamenii în situaţia în care aceste revendicări n-ar fi îndeplinite. Nu uitaţi că Moldova a trecut prin conflictul transnistrean, avem foarte mulţi oameni, combatanţi, foşti militari, care au deprinderi de lupte reale, nu copiii care stau lângă guvern şi guvernarea crede că aceşti polițişti de 18 ani, sărmanii, vor fi în stare, care nici nu sunt hrăniţi".

Probleme de conduită profesională
Posturile de televiziune amintite s-au axat pe cronologia evenimentelor, încercând să ofere publicului o informaţie echidistantă sau parţial echidistantă. Moldova 1 a demonstrat prudenţă în abordarea evenimentului, fiind marcată de conflictul deschis între mişcarea protestatară, care a cerut demisia conducerii Companiei Publice IPNA „Teleradio-Moldova”, dar şi a pichetelor organizate la sediile acestora de către Platforma DA. Totuși, știrea din buletinul informativ din 4 octombrie a fost dezechilibrată, prezentând doar poziția unei părți implicate în conflict, și anume, a protestatarilor, fără a oferi spațiu și autorităților, care au fost ținta criticilor din partea protestatarilor.

Pro TV s-a ţinut strict de cronologia evenimentelor, dar nu a solicitat sursele oficiale (cu excepţia poliţiei) care urmau să ofere propriile comentarii şi viziuni asupra evenimentului. Publicul nu cunoaşte daca acestea au ignorat presa sau nu au dorit să ofere informaţii.

Cele două posturi TV nu au comunicat că au încercat să ia contact cu a doua parte din controversă, încălcând astfel una dintre regulile importante în jurnalism, incluse în codul deontologic, cu privire la asigurarea echilibrului. Or, poliția nu poate fi considerată o a doua sursă pentru că, fiind antrenată în desfăşurarea evenimentului, a avut sarcini distincte şi clare. Iar Codul Deontologic tratează cu maximă exactitate maniera în care un jurnalist trebuie să procedeze în asemenea situaţie şi stipulează că „Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect” (p. 2.2).

Diferite sunt abordările Publika TV şi Jurnal TV. Acestea au oferit publicului informaţii de natură să influenţeze percepţia publicului despre eveniment. În materialele analizate, Jurnal TV a reflectat protestul din 4 octombrie exclusiv din punctul de vedere al protestatarilor, punând la dispoziția publicului opiniile organizatorilor protestului, fără să prezinte poziția autorităților. Postul a oferit subiectului respectiv spațiu foarte mare în buletinul de știri, fapt ce indică asupra partizanatului în favoarea protestatarilor. Astfel, Jurnal TV a abordat evenimentul unilateral, fără să ofere telespectatorilor o imagine completă a acestuia.

Publika TV insistă pe riscurile ce le comportă manifestația de protest. Jurnaliştii aduc statistici privind numărul mare de polițiști şi sugerează caracterul nedorit al manifestaţiei. „ … Poliţia a dizlocat contingente importante pentru a preveni eventuale tulburări în masă. Asta după ce activiştii din Platforma DA au chemat cetăţenii la manifestaţie, declarând că ziua de astăzi este decisivă în protestul cu corturi în faţa clădirii Guvernului. Oamenii legii au mobilizat efective din toate subunităţile, inclusiv cai şi câini. Clădirile de importanţă statală sunt păzite de asemenea de sute de poliţişti. Insistenţa asupra statisticilor privind contingentul de politie mobilizat, echipamentele folosite şi recurgerea la cavalerie şi câini de pază sugerează că acțiunile de protest presupun un scenariu de forță și pot crea isterie in societate”.

În știrile Publika TV sursele citate au fost cele ale poliției și Ministerului Afacerilor Interne, sursele opozante lipsind din materialele respective.

Și Prime TV a prezentat în materialele analizate drept surse de informații Poliția și Ministerul Afacerilor Interne, punând accent pe altercații și violența cu care s-au produs acestea. Excepție a făcut știrea în care e citat liderul platformei DA, Stanislav Pavlovschi. La prima vedere pare a fi o știre echilibrată, însă trebuie de menționat că această opinie a fost exprimată de Pavlovschi în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă din 12 septembrie 2015. http://www.europalibera.org/content/article/27243874.html

Codul Deontologic este cât se poate de explicit la capitolul Obținerea și tratamentul informației și Acuratețea și verificarea faptelor:

1. Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată şi numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor.

2. Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect.

3. Jurnalistul verifică, de regulă, informaţiile din două surse independente una de alta.

În timp ce ştirile PRIME TV şi Jurnal TV au încercat să respecte anumite reguli profesionale, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în emisiunile lor analitice. Acestea fie au sugerat scenarii periculoase cu confruntări stradale si atacarea instituțiilor de stat, fie au justificat acțiunile, pe care le-au prezentat ca pe o victorie, menţinând astfel tonusul protestatarilor.

Emisiunea „De Facto” http://www.prime.md/rom/video/recent/item4941/#main din 5 octombrie de la postul PRIME compară evenimentele din 4 octombrie 2015 cu cele din 7 aprilie 2009 (cunoscute pentru deznodământul lor sângeros). „Evenimentele pe muchie de cuţit de ieri, tentativele de a intra în Parlament şi în sediul unei companii private, au amintit multora de cele din aprilie 2009. Am fost la câţiva paşi de prăpastie. Şi încă suntem …”, afirmă moderatorul chiar în debut. Emisiunea oferă relatările unor persoane speriate de evenimentele din PMAN, care se declară înspăimântate de repetarea scenariului din estul Ucrainei şi în Republica Moldova. Emisiunea oferă drept argument opinia cetăţenilor, care exprimă doar un punct de vedere, fapt care accentuează caracterul său manipulator. Emisiunea nu oferă nicio sursă (oficială sau de alt gen) care ar putea linişti populaţia şi care ar explica evenimentele dintr-o altă perspectivă.

Jurnal TV oferă publicului o emisiune de acelaşi gen „Mai pe scurt” cu genericul „ Un pas decisiv spre victorie!” http://www.jurnaltv.md/ro/news/2015/10/5/un-pas-decisiv-spre-victorie-10.... ”Mai pe scurt, ce s-a întâmplat ieri, 4 octombrie? Am învins ori am pierdut? Protestul va avea efecte pozitive pentru noi şi pentru ţară ori nu va avea niciunul? Ştiu că lumea s-a împărţit în două, în cei care consideră protestul de ieri o victorie şi cei care îl cred o înfrângere. Victorie pentru că le-am demonstrat guvernanţilor forţa noastră şi că dacă am fi dorit, puteam ocupa ieri şi Parlamentul, şi cuibul lui Plahotniuc. Victorie pentru că le-am văzut toată frica bandiţilor de la guvernare, care au adus toată poliţia din ţară la Chişinău. Victorie pentru că am reuşit să evităm vărsările de sânge. Aşa gândesc cei care consideră ziua de ieri o victorie”. Postul de televiziune Jurnal TV încearcă să menţină tonusul protestatarilor şi se declară profund implicată în desfăşurarea acestui eveniment.

Potrivit art. 1 al Codului de conduită al radiodifuzorilor, aceștia ”… au datoria primordială de a relata adevărul, indiferent de consecințele ce le-ar putea avea asupra lor, obligaţie ce decurge din dreptul constituțional al publicului de a fi informat just, complet şi adecvat”. În art. 4 al aceluiași cod se specifică și faptul că ”informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială trebuie să urmărească asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate şi, după caz, a principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie”.

Concluzii
Constatăm că majoritatea posturilor tv analizate au avut o abordare relativ corectă în ceea ce privește ştirile. Acestea au oferit detalii ce au descris situația din piață, dar au fost, totuși, dezechilibrate, pentru că au evitat să ofere spațiu oponenților. Mult mai grav stau lucrurile în cazul programelor analitice, în special la Prime TV și Jurnal TV, care au avut un pronunțat caracter partizan. Posturile s-au situat de o parte sau de alta a taberelor din conflict, prezentând realitatea prin prisma simpatiilor politice.

Sursă foto: agora.md